Francuska u sporu s SAD-om želi vidjeti rezultate do kraja oktobra

Francuska je optužila svoje saveznike da su je uboli nožem u leđa te su čak rekli da se predsjednik Joe Biden ponašao kao njegov prethodnik Donald Trump.

Francuski dužnosnici su naglasili da AUKUS bio poziv za buđenje evropskim državama (EPA)

Francuska želi vidjeti konkretne rezultate do kraja oktobra o tri pitanja s kojima raspravlja sa SAD-om, dok dva saveznika pokušavaju izgladiti odnose, rekao je francuski ministar vanjskih poslova nakon razgovora s američkim kolegom, prenosi Hina.

Američki državni sekretar Antony Blinken susreo se u Parizu s visokim francuskim dužnosnicima kako bi popravili odnose nakon što je sigurnosni pakt (AUKUS) između Washingtona, Australije i Britanije rezultirao time da Australija raskine ugovor o nabavci francuskih podmornica.

Francuska je optužila svoje saveznike da su je uboli nožem u leđa te su čak rekli da se predsjednik Joe Biden ponašao kao njegov prethodnik Donald Trump.

Govoreći francuskim zastupnicima, Le Drian je rekao da je održao iskrene i sadržajne razgovore s Blinkenom.

Poziv za buđenje evropskim državama

“Kriza je ozbiljna, nije riješena zato što smo nastavili s dijalogom, i trajat će. Kako bismo izišli iz nje, trebat ćemo djela, a ne riječi”, rekao je Le Drian na saslušanju parlamenta.

Prije nego što je otišao iz Pariza, Blinken je opisao svoje pregovore, tokom kojih se sastao i s predsjednikom Emmanuelom Macronom, kao “vrlo pozitivne, vrlo produktivne”.

Francuski dužnosnici su naglasili da AUKUS bio poziv za buđenje evropskim državama i da bi trebale na nedavnu krizu Pariza i Washingtona odgovoriti tako što će okončati naivnost Unije po pitanju odbrane vlastitih interesa i izgradnje vlastitih vojnih kapaciteta unutar NATO okvira.

Le Drian je rekao da dvije strane rade na postizanju rezultata do kraja listopada kad bi se Biden i Macron trebali sastati na samitu čelnika G20 zemalja u Rimu. A trebali bi razgovarati i prije toga.

Izvor: Agencije

Povezane

Predsjednik Francuske ranije je rekao da Evropa mora prestati biti naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i da mora izgraditi vlastite vojne kapacitete.

Published On 29 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO