EP: Rusiji mjere ako nastavi podržavati Lukašenka

Evropski parlament je upozorio Rusiju i Bjelorusiju da ne nastavljaju pregovore o dubljoj integraciji.

Evropski parlament zahtijeva nove mjere (EPA)

Evropski parlament zahtijeva nove mjere koje bi trebale biti uvedene protiv Rusije ukoliko nastavi podržavati Bjelorusiju, navodi se u rezoluciji koja je u četvrtak usvojena u Strazburu.

Kako se navodi u dokumentu, “Evropska unija mora jasno staviti do znanja kako će, ukoliko Rusija nastavi svoju trenutnu politiku prema Bjelorusiji, Unija morati uvesti dodatne mjere kažnjavanja Rusiji“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Eurozastupnici također smatraju kako je neophodno da institucije EU-a periodično podnose izvještaj EP-u “o miješanju Kremlja u unutrašnje stvari Bjelorusije, uključujući iskorištavanje situacije u cilju dublje političke, vojne i ekonomske kontrole Bjelorusije“.

Protiv dublje integracije

Također, EP je upozorio Rusiju i Bjelorusiju da ne nastavljaju pregovore o dubljoj integraciji, navodi se u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

U dokumentu se navodi kako EP “osuđuje stalne radnje između [bjeloruskog predsjednika Aleksandra] Lukašenka i [ruskog predsjednika Vladimira] Putina na pripremi mape puta za veću integraciju Bjelorusije i Rusije“.

Autori rezolucije tvrde kako integracija uključuje “progresivnu militarizaciju Bjelorusije“ i to smatraju kao “kršenje suvereniteta Bjelorusije, pošto se bjeloruskom narodu oduzima pravo određenja budućnosti njihove države“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO