Angela Merkel u oproštajnoj posjeti kod pape Franje

Merkel i papa razgovarali su i o skandalu vezanim za seksualno zlostavljanje maloljetnika s kojim se suočava njemačka Katolička Crkva.

Njemačka Katolička Crkva suočena je sa skandalom vezanim uz seksualno zlostavljanje maloljetnika (EPA)

Papa Franjo primio je odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je posjetila Vatikan u okviru svoje oproštajne posjete Italiji, tokom koje će razgovarati i sa italijanskim premijerom Mariom Draghijem.

Merkel i papa, koji su se sretali nekoliko puta ranije, sada su imali privatan razgovor u papinoj biblioteci Apostolske palate u Vatikanu koji je trajao 45 minuta, prenosi Reuters, piše Tanjug.

“Imali smo važne razgovore koji su se ticali napada na djecu: želim naglasiti svojom posjetom kako mislimo da istina mora izaći na vidjelo i da se tim problemom treba pozabaviti”, rekla je novinarima nakon susreta sa papom.

Njemačka Katolička Crkva suočena je sa skandalom vezanim za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Kancelarka se susrela i s Hansom Zollnerom, glavnim stručnjakom Vatikana za mjere zaštite maloljetnika, a posjetila je i baziliku sv. Petra.

Sastanak sa Draghijem

Merkel bi se tokom dana trebala sastati i s Draghijem s kojim je godinama sarađivala kada je on bio na čelu Evropske centralne banke.

Nakon 16 godina na vlati, kancelarka se sprema napustiti funkciju.

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO