Američki zvaničnik: Virtualni sastanak Bidena i Xija do kraja godine

Američki i kineski predsjednik imali su dva telefonska razgovora, a ovo bi bila prva prilika da se i vide.

Xi i Biden razgovarali su telefonom 9. septembra (AFP)

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping postigli su načelni dogovor o virtualnom sastanku do kraja godine, saopštili su izvori bliski Bijeloj kući.

Biden i Xi imali su dva telefonska razgovora, ali bi ovoga puta bio virtuelni sastanak i prilika da se vide, naveli su isti izvori, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik je u nekoliko navrata rekao da prihvata “konkurentnost” sa Kinom s kojom ne želi sukob, iako postoje sportove u trgovini i pitanjima sigurnosti.

Ova informacija objavljena je dan nakon što je Biden rekao novinarima da je razgovarao sa Xijem o Tajvanu, gdje vlada zabrinutost zbog nedavnih kineskih vojnih manevara.

Tajvan, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, registrovao je u ponedjeljak upad rekordna 56 kineska aviona u zračni prostor otoka.

Manevri oko Tajvana

Peking ove godine mnogo češće vrši takve manevre u poređenju s prošlom.

Washington osuđuje kineske vojne aktivnosti u zračnoj zoni Tajvana, naziva ih „provokativnim“ i „destabilizirajućim“, te poziva Peking ga zaustavi „vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan“.

Tajvan je bio jedna od tema sastanka između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i prvog kineskog diplomate Yanga Jiechija u srijedu u Švicarskoj, tvrdi Bijela kuća.

Xi i Biden razgovarali su telefonom 9. septembra, u sklopu, kako navodi Bijela kuća, „napora o odgovornoj konkurenciji“ između zemalja.

Taj razgovor prekinuo je sedmomjesečnu tišinu u direktnoj komunikaciji dvije zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije