Američki zvaničnik: Virtualni sastanak Bidena i Xija do kraja godine

Američki i kineski predsjednik imali su dva telefonska razgovora, a ovo bi bila prva prilika da se i vide.

Xi i Biden razgovarali su telefonom 9. septembra (AFP)

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping postigli su načelni dogovor o virtualnom sastanku do kraja godine, saopštili su izvori bliski Bijeloj kući.

Biden i Xi imali su dva telefonska razgovora, ali bi ovoga puta bio virtuelni sastanak i prilika da se vide, naveli su isti izvori, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik je u nekoliko navrata rekao da prihvata “konkurentnost” sa Kinom s kojom ne želi sukob, iako postoje sportove u trgovini i pitanjima sigurnosti.

Ova informacija objavljena je dan nakon što je Biden rekao novinarima da je razgovarao sa Xijem o Tajvanu, gdje vlada zabrinutost zbog nedavnih kineskih vojnih manevara.

Tajvan, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, registrovao je u ponedjeljak upad rekordna 56 kineska aviona u zračni prostor otoka.

Manevri oko Tajvana

Peking ove godine mnogo češće vrši takve manevre u poređenju s prošlom.

Washington osuđuje kineske vojne aktivnosti u zračnoj zoni Tajvana, naziva ih „provokativnim“ i „destabilizirajućim“, te poziva Peking ga zaustavi „vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan“.

Tajvan je bio jedna od tema sastanka između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i prvog kineskog diplomate Yanga Jiechija u srijedu u Švicarskoj, tvrdi Bijela kuća.

Xi i Biden razgovarali su telefonom 9. septembra, u sklopu, kako navodi Bijela kuća, „napora o odgovornoj konkurenciji“ između zemalja.

Taj razgovor prekinuo je sedmomjesečnu tišinu u direktnoj komunikaciji dvije zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

U najnovijoj misiji učestvovala su 34 lovca J-16, 12 bombardera H-6, koji su sposobni da nose nuklearno oružje, te još šest aviona, koji su letjeli u oblasti u blizini otoka Pratas.

Published On 04 Oct 2021

Stručnjaci smatraju da Biden nastoji uspostaviti jake saveze kako bi se suprotstavio rastućem utjecaju Kine.

Published On 04 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO