Zeleni zovu FDP i SPD na trostrane razgovore o koaliciji

Kopredsjednik Zelenih Robert Habeck rekao je novinarima da njegova stranka predlaže FDP-u da se zajednički obrate SPD-u.

"Ovo je za sada prijedlog za FDP-a. Hajde da vidimo kako će oni na njega reagovati", poručio je Habeck (EPA)

Njemačka partija Zelenih potvrdila je danas da želi da započne razgovore sa Socijaldemokratskom partijom Njemačke (SPD) i liberalnom strankom Slobodnih demokrata (FDP) o formiranju nove koalicione vlade poslije parlamentarnih izbora održanih prošlog mjeseca, prenosi Tanjug.

Kopredsjednik Zelenih Robert Habeck rekao je novinarima da njegova stranka predlaže FDP-u da se zajednički obrate SPD-u, a zatim da pređu iz faze preliminarnih pojedinačnih pregovora u zajedničke razgovore, prenosi Reuters.

“Ovo je za sada prijedlog za FDP-a. Hajde da vidimo kako će oni na njega reagovati”, poručio je Habeck.

Značajne razlike

On je napomenuo i da Zeleni nakon pojedinačnih pregovora imaju značajne razlike i sa FDP i sa SPD, ali da o mnogim stvarima još nije razgovarano.

Tri strane su se već sastajale, ali još nisu održale ni jedan trostrani razgovor, a Socijaldemokrate vicekancelara Olafa Scholza, koji su tijesno pobijedili na izborima, već su u nedjelju iskazali spremnost za prelazak na zajedničke koalicione razgovore sa dvije manje stranke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na vlasti od 2005. godine, povući će se posle formiranja nove vlade.

Izvor: Agencije