WP: Mladi komunisti novi izazov Putinovoj vladavini

Umjesto crvenih zastava i izlizanih parola, novi mladi komunisti se koriste društvenim mrežama i otvoreno kritiziraju vladajuću elitu.

Odlaskom starije generacije, dolaze nove kohorte glasnih i mladih komunista, koji znaju koristiti društvene mreže (EPA)

Mihail Lobanov, kandidat Komunističke partije na ruskim parlamentarnim izborima, preko noći je od malo poznatog univerzitetskog profesora matematike postao novo lice sve veće prijetnje Kremlju, piše Washington Post.

Američki medij navodi kako je Lobanov umalo pobijedio poznatog kandidata, bliskog politici predsjednika Vladimira Putina, na jugoistoku Moskve tokom prošlomjesečnih izbora.

Lobanov je kasnije tvrdio kako su mu vlasti “ukrale pobjedu, uz pomoć novog sistema online glasanja”.

Ruska Komunistička partija je dugo bila poznata po slaganju, a ne po protivljenju Kremlju, a zauzvrat je dobijala državne donacije i druge usluge.

Ne mašu crvenim zastavama

No, neki mladi komunisti i ljevičarski saveznici nisu dobili tu obavijest i počinju se ponašati kao prava opozicija, piše Post.

To bi moglo donijeti neočekivani izazov predsjedniku Putinu, čije snage vode veliku borbu na utišavanju kritičara, opozicije, aktivista, novinara i boraca za ljudska prava.

Cilj je, navodi američki medij, pripremiti i očistiti teren za njegov novi pohod na mandat 2024. godine i moguću vladavinu do 2036. godine, u skladu s ustavnim promjenama.

Odlaskom starije generacije, dolaze nove kohorte glasnih i mladih komunista, koji znaju koristiti društvene mreže.

Oni ne mašu crvenim zastavama i ne govore zaostalim ideološkim žargonom, već se suprotstavljaju Putinovom režimu zbog korupcije i siromaštva.

Neki su čak protestirali u znak podrške Putinovom protivniku, lideru opozicije Alekseju Navaljnom.

“Riječ je o jako moćnoj tektonskoj ploči ruske politike, koja se počinje mijenjati“, kaže za WP analitičar iz Londona Mark Galeotti, vanredni profesor studija Slavenskih i istočnoevropskih studija na University College London.

‘Iluzije o Jedinstvenoj Rusiji’

Dodaje kako su tokom izbora od 17. do 19. septembra komunisti osvojili daleko više glasova od broja koji pokazuju zvanični podaci te kako je Putinova Jedinstvena Rusija zapravo imala značajno lošiji rezultat od zvaničnog.

Zvaničnici Kremlja tvrde kako su izbori bili pošteni i tačni, navodi Post.

“Mislim kako ruska elita nema nikakvih iluzija o pravom nivou podrške Jedinstvenoj Rusiji“, kaže Tatjana Stanovaja, osnivačica moskovskog političkog savjetovališta R. Politik.

Izvor: Agencije