Turska ratificirala Pariški klimatski sporazum

Parlament je u srijedu je ratificirao Pariški klimatski sporazum, a to je posljednja ratifikacija jedne zemlje članice grupe G20.

Turska je potpisnica Pariškog sporazuma od aprila 2016. godine (EPA)

Turski Parlament u srijedu je ratificirao Pariški klimatski sporazum, a to je posljednja ratifikacija jedne zemlje članice grupe G20, nakon što je Ankara to odgađala godinama zbog obaveza koje su dio sporazuma, a koje je držala nepravednim.

Turska je potpisnica Pariškog sporazuma od aprila 2016. godine, prenosi Hina.

No, Ankara nije ratificirala sporazum, rekavši da je se ne treba smatrati razvijenom zemljom, što joj je samo davalo više odgovornosti, dok je Turska historijski odgovorna za vrlo mali udio emisija ugljika.

‘Historijska odgovornost’

Najavivši da će Turska ratificirati sporazum na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda prošli mjesec, predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi se zemlje koje imaju “historijsku odgovornost” za klimatske promjene trebale najviše potruditi.

“Onaj ko je učinio najviše štete prirodi, našem zraku, našoj vodi, našem tlu; ko god je divljački eksploatirao prirodne izvore, treba najviše doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je.

U srijedu su 353 člana turskog Parlamenta jednoglasno ratificirala sporazum.

Izvor: Agencije