Tokom Igara u Tokiju spriječeno blizu 450 miliona hakerskih napada

Broj napada manji je u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012. i PyeongChangu 2018. godine.

Ocijenjeno je da hakeri nisu mogli zlonamjerno koristiti informacije o ulaznicama i publici (AP)

Tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju spriječeno je oko 450 miliona kibernetičkih napada na službenu web stranicu i sistem organizacijskog odbora.

Pokušaji kibernetičkog napada dogodili su se od otvaranja Olimpijskih igara 23. jula do zatvaranja Paraolimpijskih igara 5. septembra, navodi se u izvještajima, prenijeli su japanski mediji.

“Zahvaljujući razmjeni informacija i protumjerama koje su preduzele strane, uspjeli smo spriječiti kibernetičke napade bez nanošenja štete”, navodi se u saopštenju, prenijela je Anadolija.

U Londonu najveći broj napada

Kako javlja novinska agencija Kyodo, Trend Micro, kompanija za sigurnost interneta, objavila je da je broj napada manji u odnosu na Ljetne olimpijske igre u Londonu 2012. i Zimske olimpijske igre u PyeongChangu 2018. godine.

Zbog činjenice da su igre u Tokiju održane bez gledalaca zbog pandemije COVID-19, kompanija je ocijenila da “hakeri nisu mogli zlonamjerno koristiti informacije o ulaznicama i publici.”

Navodi se da je na Olimpijskim igrama u Londonu zabilježen najveći broj potvrđenih kibernetičkih napada, pri čemu je službena web stranica organizacionog odbora bila na meti oko 200 miliona puta, a ostale organizacije povezane s Olimpijadom oko 2,3 milijarde.

Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu PyeongChangu bile su na meti 600 miliona hakerskih napada.

Izvor: Agencije