Rusija za novi format 3+3 na Kavkazu

Novi format bi se sastojao od tri kavkaske države (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije) i njihova tri „velika susjeda“ – Rusije, Turske i Irana.

Lavrov: Nadamo se da će Gruzija, uprkos svim problemima s kojima se suočava, uspjeti vidjeti svoj interes u stvaranju takvog mehanizma (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je u srijedu da zvanična Moskva predlaže uspostavljanje novog formata na Kavkazu, javlja agencija Anadolija.

Novi format bi se sastojao od tri kavkaske države – Armenije, Azerbejdžana i Gruzije – i njihova tri „velika susjeda“ – Rusije, Turske i Irana.

Šef ruske diplomatije je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim iranskim kolegom Hosseinom Amirabdollahianom u Moskvi rekao da će se format baviti pitanjima sigurnosti, deblokiranjem privrednih i saobraćajnih veza.

Teheran, Ankara i Baku za

Prema njegovim riječima, pozitivan stav prema inicijativi već su izrazili Iran, Turska i Azerbejdžan.

„Radimo sa armenskim kolegama. Nadamo se da će Gruzija, uprkos svim problemima s kojima se suočava, uspjeti vidjeti svoj interes u stvaranju takvog mehanizma za konsultacije i koordinaciju rješenja za ubrzani razvoj ove regije, koji dugo koče tekući sukobi”, rekao je Lavrov.

Izvor: Agencije