Pfizer u okviru istraživanja vakciniše svo stanovništvo brazilskog grada

Pfizer će proučiti djelotvornost svoje vakcine protiv COVID-a 19 vakcinisanjem cijele populacije starije od 12 godina u gradu na jugu Brazila.

Studija će se provesti u gradu Toledu koji ima 143.000 stanovnika, na zapadu države Parana (EPA - Ilustracija)

Pfizer će proučiti djelotvornost svoje vakcine protiv COVID-a 19 vakcinisanjem cijele populacije starije od 12 godina u gradu na jugu Brazila, objavila je kompanija u srijedu.

Studija će se provesti u gradu Toledu koji ima 143.000 stanovnika, na zapadu države Parana, u saradnji sa brazilskim Nacionalnim programom vakcinacije, lokalnim zdravstvenim vlastima, bolnicom i saveznim univerzitetom, prenosi Fena.

Pfizer navodi da je svrha bila proučavanje prenosa korona virusa u “stvarnom vremenu” nakon vakcinacije stanovništva, javlja Reuters.

“Inicijativa je prva i jedina takve vrste koja se poduzima u saradnji s farmaceutskom kompanijom u zemlji u razvoju”, saopćeno je iz Pfizera.

Istraživanje u Brazilu

Slično istraživanje je proveo Institut Butantan, jedan od vodećih brazilskih centara za biomedicinska istraživanja, u manjem gradu Serrana, u državi Sao Paulo, kako bi testirali vakcinu CoronaVac koju je razvila kineska kompanija Sinovac Biotech.

U maju je Butantan saopćio da je masovna vakcinacija smanjila smrtnost od COVID-a 19 za 95 posto u gradu sa 45.644 stanovnika. Institut razmatra produženje studije pri čemu bi se primijenila treća doza.

Opservacijska studija bit će i prilika za dugoročno praćenje do godinu dana sudionika i za odgovor na dugotrajna pitanja, kao što je trajanje zaštite vakcine od COVID-a 19 i novih varijanti.

Izvor: Agencije