Le Drian: Spor s Washingtonom ostaje ozbiljan i neriješen

U okviru novog vojnog saveza, Australija se obavezala da će kupiti američke podmornice, zbog čega se povukla iz već postignutog dogovora o nabavci francuskih podmornica.

Kriza je ozbiljna i neće skoro biti riješena samo zato što razgovaramo, kazao je Jean-Yves Le Drian (EPA)

Uprkos suštinskim razgovorima u Parizu s najvišim diplomatskim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država, državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, spor između Pariza i Washingtona u vezi odluke Australije da odustane od ugovora o nabavci francuskih podmornica ostaje ozbiljan i neriješen, poručio je u srijedu francuski ministar Vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Transatlantski spor izazvan je tajnim pregovorima SAD-a s Australijom i Velikom Britanijom o novom vojnom paktu, poznatom kao AUKUS, koji bi trebao parirati ekspanziji Kine na Pacifiku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U okviru novog vojnog saveza, Australija se obavezala da će kupiti američke podmornice, zbog čega se povukla iz već postignutog dogovora o nabavci francuskih podmornica.

‘Sa riječi preći na djela’

Pariz podsjeća da je dogovor Australije i SAD-a sklopljen bez znanja Francuske, zbog čega je, u znak protesta, nakratko povučen francuski ambasador iz Washingtona.

U razgovoru sa zastupnicima u francuskoj Skupštini, Le Drian je rekao da je imao otvorene i sadržajne razgovore s Blinkenom, koji ove sedmice boravi u posjeti Parizu.

“Kriza je ozbiljna i neće skoro biti riješena samo zato što razgovaramo. Da bismo izašli iz ove situacije, potrebno je da se sa riječi pređe na djela”, kazao je Le Drian.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden razgovarat će ponovo sredinom oktobra, rekao je francuski šef diplomatije.

Izvor: Agencije