J&J traži od FDA odobrenje za davanje druge doze

Agencije za hranu i lijekove je ranije odobrila dodatne doze Pfizerove vakcine za starije Amerikance i druge grupe s povećanom osjetljivošću na COVID-19.

Američki zvaničnici ne preporučuju miješanje i usklađivanje različitih vrsta vakcina (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Kompanija Johnson&Johnson zatražila je u utorak od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) da dozvoli dodatne doze za vakcine protiv COVID-19, dok se američka vlada kreće prema proširenju svoje kampanje dodatnih doza vakcina za milione Amerikanaca.

Johnson&Johnson je saopćio da je podnio zahtjev FDA-u da odobri dodatne doze za ljude koji su prethodno primili jednokratnu vakcinu kompanije, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Iako je kompanija navela da je dostavila podatke o nekoliko različitih intervala za drugu dozu, u rasponu od dva do šest mjeseci, nije formalno izdala preporuke regulatorima.

Nema preporuke za ‘miješanje’ vakcina

Prošlog mjeseca je FDA odobrio dodatne doze Pfizerove vakcine za starije Amerikance i druge grupe s povećanom osjetljivošću na COVID-19.

To je dio opsežnih napora administracije Joea Bidena da pojača zaštitu usred delta varijante i potencijalno oslabljenog imuniteta na vakcinu.

Vladini savjetnici podržali su dodatne doze Pfizera, ali su se zabrinuli zbog stvaranja zabune za desetine miliona drugih Amerikanaca koji su primili prve doze vakcine Moderne i J&J.

Američki zvaničnici ne preporučuju miješanje i usklađivanje različitih vrsta vakcina.

Izvor: Agencije