Iran brine izraelsko ‘prisustvo’ na Kavkazu

Novi šef iranske diplomatije tokom posjete Moskvi istakao kako Teheran ‘neće tolerirati geopolitičke i promjene granica na Kavkazu’.

Amirabdollahian (desno) sa Lavrovim: Mi smo jako zabrinuti zbog prisustva terorista i cionista u toj regiji (AP)

Iran je „jako zabrinut“ zbog izraelskog prisustva na Kavkazu, u vrijeme jačanja tenzija između Irana i Azerbejdžana zbog veza Bakua sa Izraelom, velikim izvoznikom oružja, navodi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Novi iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, koji se nalazi u Moskvi na razgovorima sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, u srijedu je rekao kako Iran „sigurno neće tolerirati geopolitičke promjene i promjene mapa na Kavkazu“.

„Mi smo jako zabrinuti zbog prisustva terorista i cionista u toj regiji“, istakao je on.

Tenzije su od sredine septembra u porastu između Irana i Azerbejdžana koji dijele 700 kilometara granice.

Iranska armija i jedinice Čuvara islamske revolucije (IRGC) nedavno su mobilizirali jedinice i održali vježbe blizu sjeverozapadne granice sa Azerbejdžanom u vrijeme tenzija nakon prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata Azerbejdžana i Armenije.

Azerbejdžan i Turska, u znak odgovora, pokrenuli su zajedničke manevre od srijede.

Optužbe bez osnova

Dan prije pokretanja vježbi Amirabdollahian je svom azerbejdžanskom kolegi poručio kako Iran neće tolerirati izraelsko prisustvo ili aktivnost „pored naših granica“ i najavio sve neophodne akcije.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev u utorak je rekao kako Baku „neće ostaviti neodgovorene neosnovane optužbe“ Teherana o prisustvu izraelske vojske na svom terenu.

Iranska agencija Tasnim, povezana sa IRGC-om, u utorak je objavila kako su azerbejdžanski zvaničnici zatvorili predstavnički ured vrhovnog lidera ajatolaha Alija Khameneija u Bakuu. Kasnije su iranski državni mediji negirali ove navode, objavivši kako je bilo riječi samo o zatvaranju centra za vjerske skupove zbog COVID-a 19.

Prije susreta sa Lavrovim, Amirabdollahian je kazao kako Iran od Rusije očekuje da „bude osjetljiva na potencijalne promjene granica u regiji, kao i na prisustvo terorista i pokreta cionističkog režima koji prijete regionalnom miru i stabilnosti“.

Iransko-ruski odnosi

Prije razgovora sa Lavrovim, Amirabdollahian je istakao kako Iran želi napraviti „veliki napredak u odnosima“ sa Rusijom jer vlada predsjednika Ebrahima Raisija želi brzo ojačati veze širom regije.

Amirabdollahian je dodao kako očekuje ponovni početak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu u Austriji.

„Ističem kako finaliziramo konsultacije o tom pitanju i uskoro ćemo obnoviti pregovore u Beču“, izjavio je.

Agencija Interfaks prenosi riječi iranskog ministra da je Teheran dobio „signale“ kako je Washington, koji je napustio sporazum iz 2015. tokom prethodne administracije, ponovo zainteresiran za iranski nuklearni dogovor.

Izvor: Al Jazeera i agencije