Hapšenja u Njemačkoj zbog pranja novca i pomaganja terorizma

Istraga se vodi protiv članova tzv. havala-mreže kojom se ilegalnim transferima novac iz zapadne Evrope prebacuje na račune u Siriji i Turskoj.

U akciji sudjeluje više od 1.000 policajaca (EPA-Arhiv)

Njemačka policija je u srijedu izvršila pretrese u nekoliko desetaka objekata na zapadu i sjeveru zemlje i uhapsila deset osoba osumnjičenih za pranje novca i finansiranje terorističkih organizacija.

U akciji koja u srijedu još uvijek traje, prema saopćenju policije sudjeluje više od 1.000 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica.

Akcija je izvršena po nalogu državnog odvjetništva u Duesseldorfu, koje vodi istragu protiv članova tzv. havala-mreže kojom se ilegalnim transferima novac iz zapadne Evrope, pretežito iz Njemačke i Nizozemske, prebacuje na račune u Siriji i Turskoj.

Ovakve uplate su u Njemačkoj dozvoljene samo preko kontroliranih bankarskih mreža, što kod tzv. havala-transakcija nije slučaj.

Nemonetarni putevi

Transfer novca koji, kako javlja javni servis WDR, uglavnom potječe iz kriminalnih djelatnosti poput krijumčarenja droge, obavlja se i tzv. nemonetarnim putem, pri čemu se u Njemačkoj kupuju velike količine zlata koje se krijumčare u Tursku i Siriju i tamo prodaju, prenosi Hina.

Materijalni transfer se obavlja i putem kupovine teretnih vozila na zapadu Evrope, koja se zatim uz profit prodaju u Turskoj i na Bliskom istoku. Zbog toga je i današnji pretres bio usredotočen i na nekoliko špedicijskih poduzeća na sjeveru i zapadu Njemačke.

Vlasti su do otkrića mreže došli slučajno prošle godine prilikom jedne prometne kontrole tokom koje su, u prtljažniku automobila jednog Sirijca i jednog Nijemca, pronašli neprijavljenih 300.000 eura.

Obojica su optužena da su opranim novcem pomagali jedinice oružane skupine Islamska država u Siriji te kasnije pripadnike skupine Al Nusra.

No najveći dio opranog novca je, kako javlja WDR, služio “privatnom bogaćenju pojedinaca”, a ne finansiranju terorističkih skupina.

Izvor: Agencije