EMA: Treća doza Pfizera sigurna i doprinosi skoku antitijela

Odluka o booster dozi treba biti donesena na osnovu dostupnih epidemioloških informacija i podataka o efikasnosti i sigurnosti vakcine.

Važno je razlikovati 'booster dozu kod osoba s normalnim imunološkim sistemom i dodatnu dozu za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom' (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je treća doza Pfizerove vakcine za osobe između 15 i 55 godina, uzeta najmanje šest mjeseci nakon druge doze, “sigurna i daje značajan skok antitijela” u odnosu na ona koja su postojala nakon druge doze.

Doktor Marco Cavaleri, ispred EMA-e, navodi da i dalje nema “jasne preporuke” oko toga kada i ko bi trebao primiti booster dozu te da se takva odluka treba donijeti na osnovu dostupnih epidemioloških informacija i podataka o efikasnosti i sigurnosti vakcine, prenosi Tanjug.

“Trenutno su miokarditis i perikarditis osnovni sigurnosni rizici povezani s mRNA vakcinama, i to naročito nakon druge doze. Većina ovih slučajeva je blaga, a rizik od njihove pojave nakon treće doze još nije dokazan”, napominje Cavaleri.

‘Ograničena upotreba treće doze’

U EMA-i navode da je važno razlikovati “booster dozu kod osoba s normalnim imunološkim sistemom i dodatnu dozu za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom”.

“Treća doza vakcina Comirnaty (Pfizer) i Spikevax (Moderna) može se dati osobama starijim do 12 godina s jako oslabljenim imunološkim sistemom najmanje 28 dana nakon druge doze”, kaže Cavaleri.

Dodaje da studije vakcina Pfizera i Moderne pokazuju da kod osoba podvrgnutih transplantaciji organa treća doza izaziva stvaranje zadovoljavajućeg nivoa antitijela koja su mogla izostati nakon druge doze.

“Upotreba treće doze je ograničena samo na visoko imuno kompromitirane osobe, jer nema jasnih dokaza da lakši imunokompromitovani pacijenti mogu imati koristi od treće doze. Iako još nema direktnih dokaza, očekuje se da treća doza poveća zaštitu bar kod nekih od ovih pacijenata”, zaključuje Cavaleri.

Izvor: Agencije