EK o ‘Pandorinim papirima’: Potrebna bolja razmjena podataka između država

Komisija priprema nove zakonodavne inicijative koje će poboljšati poreznu transparentnost i omogućiti automatsku razmjenu podataka, poručuju iz EK.

Evropska komisija o aferi 'Pandorini papiri' (EPA)

Bolja razmjena podataka između država članica Evropske unije potrebna je kako bi se suzbilo izbjegavanje plaćanja poreza, istakao je povjerenik Komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni, referirajući se na aferu “Pandorini papiri”.

“Komisija priprema nove zakonodavne inicijative koje će poboljšati poreznu transparentnost i omogućiti automatsku razmjenu podataka koja treba pomoći u izbjegavanju plaćanja poreza i porezne utaje”, poručio je Gentiloni na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi Hina.

“Trebamo i nova sredstva koji će nam omogućiti razmjenu informacija između država članica. Ako je toliko toga već napravljeno, još uvijek imamo ovakva otkrića, poput ovoga koje je obznanjeno proteklih dana”, dodao je.

Tajne fondacije i kompanije

Istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) pokazala je da stotine šefova država, političara i istaknutih osoba skrivaju imovinu na offshore računima, u tajnim fondacijama i kompanijama paravanima.

ICIJ-eva istraga se temelji na oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki. ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 kompanija, od kojih više od dvije trećine na Britanskim Djevičanskim Otocima. U dokumentima se, od lidera zemalja članica EU-a, spominje samo češki premijer Andrej Babiš koji je uložio 22 miliona dolara u kompanije koji su poslužile za finanairanje kupovine dvorca Bigaud na jugu Francuske.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar je, u ime Vijeća, također naglasio da je “ključna razmjena informacija između država članica i s trećim zemljama”.

Zastupnik liberalnog kluba Renew Europe Luis Garicano založio se za snažnu i dobro finansiranu agenciju koja će se boriti protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

‘Zvono za uzbunu’

Neki su pak zastupnici s ljevice istakli da u samoj Evropskoj uniji postoje porezne oaze, poput Malte, te da je pogrešna odluka Vijeća koje je u utorak uklonilo Angvilu, Dominiku i Sejšele s “crne liste” poreznih oaza EU-a.

Na popisu tzv. “nekooperativnih jurisdikcija” ostalo je samo devet zemalja: Američka Samoa, Američki Djevičanski Otoci, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad i Tobago i Vanuatu.

“Milijarde iz evropskih fondova nestaju u crnu rupu”, poručio je zastupnik Zelenih Yannick Jadot, dok je zastupnik desnog kluba Identitet i demokracija (ID) optužio Evropsku uniju da je “čuvar plutokracije” i da “pljačka srednji sloj” toleriranjem poreznih oaza.

U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica Biljana Borzan (SDP/S&D) koja je istakla da bi “Pandorini dokumenti” trebali biti “zvono za uzbunu”.

“Vrijeme je da EU konačno pokaže zube, ali i da konačno počisti u svome dvorištu”, poručila je.

Izvor: Agencije