Šeik Dubaija naredio hakiranje telefona bivše supruge

Mohammed bin Rashid al-Maktoum, prema odluci suda, vršio je ‘stalnu kampanju zastrašivanja i prijetnji’ tokom borbe za skrbništvo nad djecom.

Šeik je koristio sofisticirani softver 'Pegasus' (EPA)

Šeik Dubaija Mohammed bin Rashid al-Maktoum naredio je da se telefoni njegove bivše supruge i njenih advokata hakiraju, kao dio “stalne kampanje zastrašivanja i prijetnji“ tokom borbe za skrbništvo nad njihovom djecom, objavio je u srijedu engleski sud.

On je koristio sofisticirani softver “Pegasus“, koji je razvila izraelska firma NSO za borbu država sa sigurnosnim rizicima, kako bi hakirao telefone princeze Haye bint al-Hussein, polusestre jordanskog kralja Abdullaha i osoba koje su blisko povezane s njom, navodi se u presudi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Osim toga, njegovi zaposlenici su pokušali kupiti kuću pored Hayinog imanja blizu Londona, što je sud ocijenio kao zastrašivanje, zbog čega se ona osjećala progonjeno, nesigurno i kao da “više ne može disati“.

Oteo njihovo dvoje djece

Posljednja presuda dolazi 19 mjeseci nakon što je sud zaključio da je šeik Dubaija oteo njihovo dvoje djece, loše se prema njima odnosio i držao ih protiv njihove volje.

“Otkrića predstavljaju potpunu zloupotrebu povjerenja i znatnu zloupotrebu moći“, naveo je u presudi sudija Andrew McFarlane, predsjednik Porodičnog odjela suda Engleske i Valsa.

Šeik je odbacio optužbe za hakiranje, a njegovi advokati su rekli da bi se za to mogle okriviti druge zemlje na Bliskom istoku.

Mohammed (72) i Haya (47) uključeni su u dugu, žestoku i skupu bitku za skrbništvo od kako je ona pobjegla u Veliku Britaniju s njihove dvoje djece, Jalile (13) i Zayedom (9).

Rekla je da se bojala za svoju sigurnost uslijed sumnji da je imala aferu s jednim od svojih britanskih tjelohranitelja.

Među onima koji su bili ciljevi hakerskih napada je Hayina advokatica Fiona Shackleton, članica britanskog Doma lordova, koja je zastupala princa prijestolonasljednika Charlesa u brakorazvodnoj parnici s njegovom prvom suprugom, princezom Dianom.

Vizionarska snaga i uspon Dubaija

Aktivnost je došla na vidjelo u avgustu prošle godine, nakon što je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, hitno javila advokatici Shackleton da su ona i Haya hakirane, čulo se na sudu.

Mohammed se smatra vizionarskom snagom koja stoji iza uspona Dubaija u globalno komercijalno središte.

Pokušavao je ispolirati ugled zaljevskog grada po pitanju ljudskih prava i jednakosti.

Nema naznaka da je prošlogodišnja presuda nanijela veću štetu njemu lično ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U septembru su Velika Britanija i Emirati najavili “novo, ambicioznije partnerstvo za budućnost“, koje uključuje milijarde dolara u trgovinskoj razmjeni i investicijama.

Izvor: Agencije