Biden i Xi razgovarali o Tajvanu

Razgovor dvojice predsjednika dešava se nakon što je rekordni broj kineskih vojnih aviona preletio kroz zračni prostor Tajvana čime su se podigle tenzije u toj regiji.

Kina Tajvan smatra vlastitom teritorijom koju bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan ustrajava na nezavisnosti i odbrani svoje slobode i demokratije (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je razgovarao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom o Tajvanu nakon što je rekordni broj kineskih vojnih aviona preletio kroz zračni prostor otoka a tajvanski zvaničnici upozorili da su odnosi najgori u 40 godina.

Upitan o “kineskoj provokaciji Tajvana”, Biden je rekao da su on i Xi razgovarali o tome.

“Dogovorili smo se da ćemo poštovati dogovor o Tajvanu i razjasnili smo da ja ne mislim da bi trebao raditi išta osim poštovati dogovor.”

Tajvan je izvijestio o 148 aviona kineskih oružanih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protivzračne odbrane u periodu od četiri dana počevši od petka kada je Kina obilježila ključni praznik, Dan državnosti, prenosi Hina.

Kina Tajvan smatra vlastitom teritorijom koju bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan ustrajava na nezavisnosti i odbrani svoje slobode i demokratije.

Ministar odbrane Tajvana Chiu Kuo-cheng je rekao u parlamentu da su ovo najgore tenzije u posljednjih 40 godina, te je upozorio da bi Peking bio sposoban za punu invaziju otoka do 2025.

‘Katastrofalne posljedice’

Predsjednik Tsai Ing-wen je ranije upozorio na “katastrofalne posljedice” ako se to desi.

“Ako demokratija i naš način života budu ugroženi, Tajvan će uraditi sve što je potrebno da se odbrani”, rekao je Tsai, zbog čega su ga kineski zvaničnici optužili da tajvansku demokratiju pretvara u “ekstremnu ideologiju”.

“Njihova sudbina je osuđena da bude katastrofa kada pokušavaju da odvoje Tajvan od Kine”, piše u uredničkoj kolumni novina Komunističke partije.

“Ne postoji sila na svijetu čija je volja da ‘brani Tajvan’ jača od volje Kine da se bori protiv secesije i postigne ponovno ujedinjenje. Nijedna sila se ne usudi ili nije voljna da se bori do smrti protiv druge svjetske ekonomije, kao i nuklearne sile, kako bi spriječila ujedinjenje Kine.”

Iako SAD nema formalne diplomatske odnose sa otokom, vezana je zakonom da štiti Tajvan i daje mu političku i vojnu podršku. Washington nema određeni dogovor sa Pekingom o odnosima što se tiče ovog pitanja.

“‘Dogovor’ vjerovatno znači poštivanje politike Jedne Kine u smislu da daju diplomatsko priznanje Pekingu, ali još uvijek podržavaju pravo Tajvana da se brani”, izvijestio je reporter Al Jazeere Rob McBride iz Hong Konga.

Razgovori u Cirihu

Kina je optužila SAD za povećane tenzije, dok su odnosi dvije sile već opterećeni pitanjima kao što je trgovina, Hong Kong, situacija u provinciji Xinjiang i korona virus.

Ranije je SAD najavio da će se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastati sa kineskim zvaničnikom Yang Jiechijem u Švicarskoj u srijedu na njihovom prvom razgovoru licem u lice od sastanaka na Aljasci u martu, na kojem je učestvovao i američki državni sekretar Antony Blinken.

Biden je razgovarao telefonski sa kineskim predsjednikom 9. septembra.

South China Morning Post, novine iz Hong Konga, citirao je zvaničnika upoznatog sa sastankom u Cirihu koji je rekao da je cilj “ponovo izgraditi komunikacijske kanale i implementirati konsenzus postignut između Xija i Bidena”.

Tajvan je odvojen od Kine morskim kanalom koji je dug 161 kilometar.

Scott W Harold, politički naučnik u Rand Corporation, rekao je da bi momenat invazije bio “veoma velik izazov” za kinesku vojsku te da su nedavne vojne aktivnosti vjerovatno bile pokušaj zastrašivanja.

“Kina pokušava da izvrši pritisak na Tajvan, da pokuša da postavi određene ‘crvene linije’, te da pokuša da pojača kampanju psihološkog rata protiv otoka i njegovog lidera”, rekao je Harold za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije