Austrijski kancelar pod istragom za podmićivanje

Sebastian Kurz je odbacio sve optužbe koje je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju podiglo protiv njega.

Austrijski kancelar je od maja pod istragom (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pod istragom je za davanje mita, objavili su u srijedu antikorupcijski istražitelji nakon pretresa zgrade Kurzove konzervativne stranke i ureda nekoliko njegovih najbližih suradnika, a austrijski kancelar je odbacio sve optužbe.

Istragom je obuhvaćeno još devet osoba, saopćili su tužitelji, prenosi Hina.

Kurz je odbacio sve optužbe koje je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju (WKStA) podiglo protiv njega.

Za dnevnik Kleine Zeitung i ORF je rekao da je istraga protiv njega, zbog sumnje pronevjere, podmićivanja i primanja mita, iskonstruirana, prenosi Tanjug.

‘Koriste se dijelovI SMS-ova’

“Nakon kratkog vremena, ponovo se pojavljuju nove optužbe, koje su, kao i one prije, iskonstruirane, i opet po istom sistemu – koriste se dijelovI SMS-ova i stavljaju u pogrešan kontekst. Istina će isplivati na vidjelo”, naglasio je on.

Podsjetio je na ranije optužbe vezane za navodno lažne iskaze pred istražnim odborom parlamenta u aferi “Ibiza”.

Austrijska policija je pretresla prostorije vladajuće Austrijske narodne partije (OVP) u okviru istrage podmićivanja, javili su ranije u srijedu mediji u toj zemlji.

Policija je bila i u zgradi vlade, javila je agencija APA, ali nije bilo poznato da li je pregledala i kabinet kancelara, prenosi Beta.

Kancelar od maja pod istragom

Dva lista, Presse i Kurier, naveli su da su predmet istrage sumnjive uplate za istraživanja javnog mnijenja objavljena u drugim novinama.

Televizija ORF navodi da je te ankete, koje su bile u prilog OVP-a, platilo Ministarstvo finansija.

Visoki funkcioneri OVP-a tvrde da su medijski navodi prethodnih dana o planiranom pretresu prostorija te stranke imali za cilj da naškode njoj i kancelaru.

Kurz (35) je od maja pod istragom agencije za borbu protiv korupcije, zbog sumnje da je dao lažne izjave parlamentarnoj komisiji, što on negira.

Izvor: Agencije