Tri dobitnika Nobelove nagrade za fiziku

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi dali su revolucionaran doprinos razumijevanju složenih fizičkih sistema, saopšteno je.

Prestižna nagrada se sastoji od dodjele zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (EPA)

Naučnici Syukuro Manabe iz SAD-a, Klaus Hasselmann iz Njemačke i Giorgio Parisi iz Italije dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godinu zbog “revolucionarnog doprinosa razumijevanju složenih fizičkih sistema”, saopštio je danas Nobelov komitet za dodjelu nagrada.

Prestižna nagrada se sastoji od dodjele zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (oko 1,15 miliona dolara).

Slijedi dodjela ostalih nagrada

Novčani iznos nagrade potiče od ostavštine tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1895. godine, podsjeća Tanjug.

U ponedjeljak je Nobelov komitet dodijelio nagradu za dostignuća u psihologiji ili medicini Amerikancima Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihova otkrića o tome kako ljudsko tijelo percipira temperaturu i dodir.

Narednih dana bit će dodijeljene i nagrade za izvanredan rad u oblastima hemije, književnosti, mira i ekonomije.

Izvor: Agencije

Povezane

Dodjela Nobelove nagrade za medicinu u ponedjeljak otvara sezonu, a slijede nagrada za fiziku u utorak, hemiju u srijedu, književnost u četvrtak i mir u petak.

Published On 04 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO