Talibani tvrde da su uništili ISIL-ove ćelije kod Kabula

Pokret je otkrio da ulaže napore na međunarodnom planu kako bi se oslobodila zamrznuta sredstva.

Glasnogovornik talibanskog pokreta je rekao da je uništiena ćelija ISIL-a sjeverno od glavnog grada (EPA)

Talibani su u ponedjeljak saopćili da je uništena ćelija oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), nekoliko sati nakon bombaškog napada na memorijalnu službu u glavnom gradu, što je dovelo do pogibije i ranjavanja desetaka osoba.

U isto vrijeme pokret je otkrio da ulaže napore na međunarodnom planu kako bi se oslobodila zamrznuta sredstva.

Glasnogovornik talibanskog pokreta je rekao da su njegove snage uništile ćeliju ISIL-a sjeverno od glavnog grada kasno u nedjelju navečer.

“ISIL-ova baza je potpuno uništena, a svi borci organizacije koji su bili unutar nje su ubijeni kao rezultat ovog odlučnog i uspješnog napada”, dodao je u saopćenju na Twitteru.

Zvuk eksplozije i unakrsna pucnjava

Lokalni mediji su ranije izvijestili da je došlo do nasilnih sukoba na tom području, a stanovnici su potvrdili da su čuli eksplozije i pucnjavu tokom noći.

Prema riječima glasnogovornika talibanskog pokreta Zabihullaha Mujahida, “specijalne snage su tokom sinoćnje operacije, sjeverno od glavnog grada, ubile sve elemente ISIL-a i preuzele kontrolu nad ISIL-ovim centrom sjeverno od Kabula.”

Izvor iz pokreta je kazao za Al Jazeeru da su tri pripadnika Islamske države – provincija Horasan (ISIL-K) poginula nakon što su aktivirali pojaseve s eksplozivom u području Khair Khana, sjeverno od Kabula.

Izvor je dodao da su tri pripadnika organizacije ISIL-K detonirali eksplozivne pojaseve nakon što je opkoljena kuća u kojoj su bili zarobljeni.

Prema izjavama lokalnih izvora za Al Jazeeru, zvuk eksplozije i unakrsna pucnjava čuli su se u području Karez sjeverno od Kabula.

Do ovakvih događaja je došlo nakon što je ISIL preuzeo odgovornost za napad na ulaz u džamiju u blizini Ministarstva odbrane u Kabulu, u kojoj je trebala biti održana memorijalna služba za majku glasnogovornika talibanskog pokreta Zabihullaha Mujahida.

U napadu deseci ranjenih i poginulih

Broj žrtava napada povećao se na 13 mrtvih i 32 ranjenih, prema onome što su saopćili medicinski izvori za Al Jazeeru.

Izvori su izjavili za Al Jazeeru da su brojne talibanske vođe i borci bili prisutni na mjestu događaja tokom bombaškog napada.

U drugom kontekstu, šef afganistanske privremene vlade Mullah Mohammad Hassan Akhundzadeh rekao je da njegova vlada ulaže napore na međunarodnom planu da oslobodi zamrznuta sredstva i riješi bankarske prepreke u zemlji.

Akhundzadeh je ovo izjavio tokom sastanka s biznismenima, bankarima, vjerskim učenjacima i plemenskim poglavarima u gradu Kandahar, u koji je stigao s vladinim zvaničnicima u nedjelju navečer.

U istom kontekstu, specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Afganistan Zamir Kabulov saopćio je da Moskva ne isključuje mogućost preispitivanja sankcija protiv talibana u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, pozivajući u isto vrijeme da se s tim ne žuri.

Borrell: Spriječiti kolaps u Afganistanu

Kabulov je objasnio da će Rusija odrediti svoj stav o sankcijama na osnovu djelovanja talibanskih vlasti i realizacije obećanja koja su dali, posebno po pitanju formiranja sveobuhvatnog sistema koji odražava interese glavnih etničkih snaga u zemlji, pored suočavanja talibanskih vlasti s prijetnjama koje dolaze sa afganistanskog tla, posebno terorizmom i trgovinom drogom.

Specijalni izaslanik Rusije za Afganistan je naglasio da su Washington i njegovi saveznici odgovorni za ratne zločine počinjene u Afganistanu u posljednja dva desetljeća.

Nije isključio mogućnost da će njegova zemlja sazvati sastanak u Vijeću sigurnosti UN-a radi saslušanja izvještaja predstavnika zapadne koalicije o njihovim aktivnostima tokom boravka u Afganistanu.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da postoji hitna potreba da se spriječi ekonomski i društveni kolaps u Afganistanu.

Dodao je da će to biti moguće ako talibani dozvole međunarodnoj zajednici da pomogne afganistanski narod.

Borrell je istakao da je razgovarao o načinu procjene djelovanja pokreta tokom svoje nedavne posjete Dohi, naglasivši da je Katar utjecajan igrač kada je u pitanju Afganistan.

Ambasadorica u SAD-u ‘čuva’ svoju poziciju

U drugom slučaju, Adela Raz, afganistanska ambasadorica u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je da odbija udovoljiti zahtjevu talibana koji je upućen njoj i drugim ambasadorima da se pridruže pozivu putem aplikacije Zoom.

Web portal Axios, koji je obavio intervju s ovom diplomatkinjom, navodi da ona sebe i dalje smatra predstavnicom svoje zemlje u Washingtonu.

Međutim, Adela Raz je rekla da su američko Ministarstvo odbrane i State Department otkazali zakazane sastanke s njom početkom septembra, strahujući da bi to dalo legitimitet njenoj poziciji i da bi moglo uznemiriti talibanski pokret, kako je rekla.

Izvor: Al Jazeera