Tajvanski premijer poziva na oprez zbog kineskih vojnih aktivnosti

Tajvan optužio Kinu da krši regionalni mir nakon što je 148 aviona kineskih oružanih snaga izvršilo prelet u periodu od četiri dana.

Kina Tajvan smatra vlastitom teritorijom koju bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan ustrajava na nezavisnosti i odbrani svoje slobode i demokratije (EPA)

Tajvan mora biti na oprezu zbog kineskih “najviših” vojnih aktivnosti koje krše regionalni mir, rekao je premijer Su Tseng-chang dan nakon rekordnog preleta 56 kineskih vojnih aviona.

Tajvan je izvijestio o 148 aviona kineskih oružanih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protivzračne odbrane u periodu od četiri dana počevši od petka kada je Kina obilježila ključni praznik, Dan državnosti, prenosi Hina.

Kina Tajvan smatra vlastitom teritorijom koju bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan ustrajava na nezavisnosti i odbrani svoje slobode i demokratije.

Ratovanje u ‘sivoj zoni’

Učestale kineske vojne aktivnosti Tajvan naziva ratovanjem u “sivoj zoni”, osmišljenim kako bi istrošio tajvanske snage i testirao njihove reakcije.

“Tajvan mora biti na oprezu. Kina je sve više na vrhu”, rekao je Su novinarima u Taipeiju. “Svijet je također vidio kako Kina ponavlja kršenja regionalnog mira i pritisak na Tajvan”. Tajvan se mora “ojačati” i okupiti kao jedno, dodao je.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi kazao je kako se nada da će Tajvan i Kina uspjeti mirno riješiti međusobna pitanja, dodajući da će Japan nastaviti pratiti situaciju.

Motegi, kojeg je u ponedjeljak ponovno imenovao ministrom vanjskih poslova novi premijer Fumio Kishida, ocijenio je da je geopolitička situacija oko Japana sve teža, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije