Senatori zahtijevaju da Biden protjera 300 ruskih diplomata

Senatori su ukazali da u Rusiji ima oko 100 američkih diplomatskih predstavnika, u poređenju s oko 400 ruskih diplomata koji su raspoređeni širom SAD-a.

Američki senatori ukazali su na 'nesrazmjernost u diplomatskom predstavljanju' (Reuters)

Američki senatori pozvali su predsjednika Joe Bidena da protjera 300 ruskih diplomata iz SAD-a ukoliko Moskva ne bude izdala više viza za američke diplomate u Rusiji.

Prijedlog čelnika odbora za vanjsku politiku i obavještajna pitanja u Senatu, demokrata Boba Menendeza i Marka Warnera te republikanaca Jima Rischa i Marca Rubija, mogao bi biti uvod u oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama u jeku tenzija na relaciji Washington – Moskva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nesrazmjer u diplomatskom predstavljanju

Rusija je u augustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zadržavanje, zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, primoravajući misiju da otpusti 182 zaposlena i desetke saradnika, saopćeno je iz State Departmenta.

To praktično znači da u Rusiji ima oko 100 američkih diplomatskih predstavnika, u poređenju s oko 400 ruskih diplomata koji su raspoređeni širom SAD-a, ukazali su senatori.

“Ova nesrazmjernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva”, napisali su senatori u pismu upućenom predsjedniku Bidenu.

Izvor: Agencije