Počelo punjenje prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2

Ovaj cjevovod će se postepeno puniti plinom kako bi se uspostavila kontrola i postigao pritisak neophodan za dalja tehnička ispitivanja i kontrolu protoka plina.

Najavljeno je kako su u toku kontrole i za drugi krak Sjevernog toka (EPA - Ilustracija)

Kompanija Nord Stream 2 AG (Sjeverni tok 2 AG), koja kontrolira rad plinovoda Sjeverni tok 2, saopćila je u ponedjeljak kako je počelo puštanje plina kroz prvi cjevovod.

“Ovaj cjevovod će se postepeno puniti plinom kako bi se uspostavila kontrola i postigao pritisak neophodan za dalja tehnička ispitivanja [i kontrolu] protoka plina“, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Ističe se kako se provodi kontrola prvog kraka kako bi se osigurao integritet cjevovoda.

Kontrola drugog kraka

“Ovo uključuje kontrolu unutar cjevovoda pomoću posebnih uređaja, kao i vizuelnu i tehničku kontrolu vanjskog dijela cjevovoda. Javnost će blagovremeno biti obaviještena o daljim kontrolama i tehničkom nadzoru“, saopćeno je iz kompanije Nord Stream 2 AG.

Najavljeno je kako su u toku kontrole i za drugi krak Sjevernog toka.

Kompanija je posebno istakla da je plinovod sagrađen i nezavisno certificiran u skladu s primjenjivim tehničkim i industrijskim standardima kako bi se osigurala pouzdanost i sigurnost operacija.

Izvor: Agencije