OPEC+: Držat ćemo se plana o postepenom povećanju isporuka

Veliki potrošači poput SAD-a i Indije, uputili su apel grupi OPEC+ da dodatno poveća isporuke ‘crnog zlata’ na tržište.

Grupa OPEC+ je 'potvrdila plan prilagođavanja proizvodnje' koji je ranije dogovoren (Al Jazeera)

Grupa OPEC+ saopćila je da će se držati postojećeg sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje, što je podiglo cijene sirove nafte na trogodišnji maksimum, ojačalo inflatorne pritiske i strah da će ekonomski oporavak od pandemije zemalja potrošača biti podriven.

Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenim saveznicima s Rusijom na čelu, takozvanoj alijansi OPEC+, veliki potrošači poput Sjedinjenih Američkih Država i Indije, uputili su apel da dodatno povećaju isporuke “crnog zlata” na tržište nakon što je cijena nafte ove godine skočila za više od 50 posto.

Grupa OPEC+ je “ponovo potvrdila plan prilagođavanja proizvodnje” koji je ranije dogovoren i prema kojem će u novembru povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd), navodi se u saopćenju alijanse, objavljenom nakon online razgovora ministara energetike, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sirova sjevernomorska nafta Brent je nakon ove objave ojačala iznad 81 dolara po barelu.

“Pratit ćemo situaciju, pošto znamo da potražnja obično pada u četvrtom kvartalu… naši planovi o povećanju [proizvodnje] nisu ravnomjerni i gledat ćemo kakva je izbalansiranost tržišta”, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

‘Strah od novog vala COVID-19’

Jedan izvor iz OPEC+ je rekao Reutersu uoči ministarskog sastanka da se alijansa suočila s pritiskom da brže poveća proizvodnju, ali je dodao: “Strahujemo od četvrtog vala korona virusa, niko ne želi povlačiti velike poteze.”

Zemlje u okviru OPEC+ su se u julu dogovorile da povećavaju proizvodnju za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca najmanje do aprila 2022. godine, čime bi postepeno vratile na tržište 5,8 miliona barela dnevno u odnosu na ograničenja uvedena prošle godine tokom najgoreg udara pandemije.

“Za sada većini zemalja proizvođača u alijansi odgovara cijena Brenta od 80 dolara po barelu, ali postoji rizik da će naići na reakcije ili pritiske kupaca kao što su SAD i Kina, koji otvoreno pozivaju na smanjenje cijene energenata”, ocijenila je konsultantska kuća Rystad Energy prije sastanka ministara OPEC+.

Analitičari kažu da očekuju neizvjesnost u pogledu utjecaja novog soja korona virusa na rast potražnje za naftom, koji prijeti novim ekonomskim poremećajima, što će izvršiti pritisak na donošenje odluka OPEC+ grupe.

Izvor: Agencije