New York uvodi obaveznu vakcinaciju školskog osoblja

Gradonačelnik Bill de Blasio dao je u petak posljednje upozorenje za približno 148.000 zaposlenih u javnim školama u gradu.

Grad je planirao dovesti nastavnike zamjene tamo gdje je to potrebno (EPA)

Nastavnici i drugo školsko osoblje u američkom New Yorku trebali bi biti vakcinisani protiv COVID-19 od ponedjeljka, što je jedna od prvih mjera obavezne vakcinacije školskog okruga u državi koja zahtijeva od zaposlenih da se vakcinišu protiv korona virusa.

Gradonačelnik Bill de Blasio dao je u petak posljednje upozorenje za približno 148.000 zaposlenih u javnim školama u gradu, rekavši da će nevakcinisani zaposlenici biti stavljeni na neplaćeno odsustvo i neće im biti dopušteno da rade ove sedmice.

Grad je planirao dovesti nastavnike zamjene tamo gdje je to potrebno, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Nema nastave na daljinu

Provođenje mjere obavezne vakcinacije može predstavljati izazov za De Blasia, demokratu koji se hvalio dosadašnjim uspjehom jer je nastava u njegovom gradu uglavnom bila održavana u učionicama tokom većeg dijela prošle školske godine, kada su drugi okruzi uvodili nastavu na daljinu.

New York City ove godine nema mogućnost nastave na daljinu.

De Blasio je rekao da je 90 posto zaposlenih u Ministarstvu obrazovanja do petka primilo najmanje jednu dozu vakcine, uključujući 93 posto nastavnika i 98 posto direktora.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO