Malezija protestira zbog kineskih brodova u svojim vodama

Malezija je pozvala kineskog ambasadora u Kuala Lumpuru kako bi izrazila protest zbog “prisutnosti i aktivnosti” kineskih plovila u isključivoj malezijskoj privrednoj zoni.

Prošle sedmice mediji su izvijestili da se kinesko istraživačko plovilo nalazilo u malezijskim vodama kod obale Sabaha, u blizini plovila koje je naručila malezijska državna energetska kompanija Petronas (Reuters)

Malezija je pozvala kineskog ambasadora u Kuala Lumpuru kako bi izrazila protest protiv “zadiranja” kineskih brodova u njihove vode, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Protest je uslijedio zbog “prisutnosti i aktivnosti” kineskih plovila, uključujući istraživačkog plovila, u isključivoj malezijskoj privrednoj zoni uz obale istočnih država Sabah i Sarawak, saopštilo je ministarstvo u ponedjeljak, piše Reuters, prenosi Hina.

Nije navedeno kada su plovila otkrivena u malezijskim vodama.

“Dosljedan stav i djelovanje Malezije temelje se na međunarodnom pravu, u odbrani našeg suvereniteta i suverenih prava u našim vodama”, saopštilo je ministarstvo.

Kina polaže pravo na cijelo Južnokinesko more

Kineska ambasada u Kuala Lumpuru nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, javlja Reuters.

Prošle sedmice mediji su izvijestili da se kinesko istraživačko plovilo nalazilo u malezijskim vodama kod obale Sabaha, u blizini plovila koje je naručila malezijska državna energetska kompanija Petronas.

Suprotno interesima Malezije, Bruneja, Filipina, Tajvana i Vijetnama Kina polaže pravo na gotovo cijelo energetski bogato Južnokinesko more, kroz koje godišnje prolazi brodska trgovina vrijedna oko tri hiljade milijardi dolara.

Izvor: Agencije