Velika Britanija: Stotine stranih vozača hitno će dobiti privremene vize

Stručnjaci smatraju da je broj vozača transportnih vozila u Velikoj Britaniji za oko 100.000 manji nego što je trenutno potrebno toj zemlji.

Britanija se trenutno suočava sa nestašicom goriva na benzinskim pumpama, zbog nedostatka vozača (EPA)

Vlada Velike Britanije objavila je da će 300 stranih vozača cisterni za gorivo hitno dobiti privremene vize.

U saopćenju britanske vlade navodi se da 300 stranaca koji će doći u zemlju mogu raditi kao vozači cisterni za gorivo do kraja marta sljedeće godine s privremenom radnom vizom, piše agencija Anadolija.

Navodi se da su vize za 4.700 stranih vozača koji već imaju vize i voze vozila za prijevoz hrane produžene do kraja februara sljedeće godine.

Britanija se trenutno suočava sa nestašicom goriva na benzinskim pumpama, zbog nedostatka vozača cisterni, zbog čega je vlada Borisa Johnsona angažirala i vojsku da pomogne kod opskrbe.

Britaniji nedostaje vozača

Posljednjih dana slike zatvorenih benzinskih pumpi kao i velike gužve tamo gdje ima goriva obišle su svijet.

Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku (ONS), početkom 2020. godine u Velikoj Britaniji je kao vozači kamiona radilo 37.000 državljana zemalja Evropske unije, a sada je njihov broj smanjen na 24.350.

Stručnjaci smatraju da je broj vozača transportnih vozila u Velikoj Britaniji za oko 100.000 manji nego što je trenutno potrebno toj zemlji.

Vlada je saopćila da će vize za 5.500 stranaca koji rade u peradarskoj industriji također produžiti kako bi se izbjegli problemi u snabdijevanju zbog sve veće potražnje tokom božićnih praznika.

Izvor: Agencije

Povezane

Stari kontinent kolijevka je prestižnih automobilskih marki i više od stoljeća dominirao je automobilskom inovacijom, no automobil je krivac za emisije plinova s učinkom staklenika.

Published On 11 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO