Šta Biden priprema kineskom zmaju?

Stručnjaci smatraju da Biden nastoji uspostaviti jake saveze kako bi se suprotstavio rastućem utjecaju Kine.

Ovo je prvi samit na kojem direktno učestvuju čelnici SAD-a, Indije, Australije i Japana, a ne putem tehnologija za online komunikaciju (EPA)

Posmatrači i stručnjaci vjeruju da četverostrani samit skupine Quad, koji je prije nekoliko dana održan u Sjedinjenim Američkim Državeama (SAD) radi suočavanja sa rastućim i ubrzavajućim kineskim prijetnjama, ima za cilj stvaranje ravnoteže snaga u Aziji.

Dana 24. septembra, američki predsjednik Joe Biden otvorio je četverostrani samit Quad u prisustvu indijskog premijera Narendre Modija, australskog premijera Scotta Morrisona i japanskog premijera Yoshihide Suga.

Ovo je prvi samit na kojem direktno učestvuju čelnici SAD-a, Indije, Australije i Japana, a ne putem tehnologija za online komunikaciju, a četiri strane su se obavezale da će raditi na slobodi i otvorenosti u indo-pacifičkoj regiji.

Ocjenjujući rezultate posljednjeg samita Četverostrukog sigurnosnog dijaloga Quad, stručnjaci i posmatrači smatraju da savez predstavlja važnu priliku za korištenje “sigurnosnih mjera” radi suzbijanja rastućih kineskih prijetnji u Aziji.

Vojna saradnja

Fujisaki Ichiro, predsjednik Nakasone fondacije za mir i bivši japanski ambasador u Washingtonu, skrenuo je pažnju na činjenicu da je samit održan nakon trilateralnog sigurnosnog sporazuma AUKUS između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Dodao je da je četvorostrani samit održan u vrlo osjetljivo vrijeme nakon sporazuma AUKUS-a, te kako je nosio važne političke i ekonomske poruke. Istakao je da savez Quad predstavlja snažan kvartet čiji je cilj obuzdati Kinu i ograničiti njene aktivnosti u Aziji i indo-pacifičkoj regiji.

Watanabe Tsuneo, viši stručnjak u Odjelu za međunarodni mir i sigurnost japanske Fondacije za mir Sasakawa, rekao je da je nedavni samit saveza Quad dokazao da je cilj obuzdati kineski utjecaj u regiji.

Watanabe je dodao da savez možda ne navodi izričito da je obuzdavanje Kine jedan od njegovih ciljeva, međutim, možemo reći da je ovaj savez pokušaj zaštite zajedničkih snaga država članica kvarteta od mogućih vojnih kretanja u regiji koja svjedoči sve većem utjecaju kineske mornarice.

Istakao je da savez pokušava postići ravnotežu snaga u Aziji, te da Indija, kroz ovaj savez, pokušava uravnotežiti aktivnosti Kine u regiji.

Tvrdnje da će četverostrani savez obavljati poslove Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u regiji, Watanabe je ocijenio kao “neutemeljene i netačne”.

Savez i Afganistan

Sa svoje strane, Srikanth Kondapalli, profesor u Centru za istočnoazijske studije na indijskom Univerzitetu Jawaharlal Nehru, smatra da samit Quad ima isti ekonomski značaj za Sjedinjene Američke Države, Indiju, Japan i Australiju.

Dodao je da su politike ovih zemalja od posebnog i direktnog značaja za razvoj dešavanja u regiji i svijetu, a da zajednička izjava čelnika četvorke obuhvata najvažnije globalne pomake, poput procesa vakcinacije protiv korona virusa, nove tehnologije, svemir, kibernetičku sigurnost, infrastrukturu i druga područja.

Kondapalli je istaknuo da je pitanje Afganistana uključeno u izjavu Quada kao jedno od najvažnijih pitanja kojih su se čelnici koalicije dotakli, očekujući istovremeno da koalicija neće ući u rivalstvo s Kinom u Afganistanu.

Izjavio je da talibani u Afganistanu smatraju Kinu partnerom, a da Peking zauzvrat radi na približavanju talibanskom pokretu nakon nedavnog razvoja događaja u Kabulu. “Savez Quad nema plan za poduzimanje akcija protiv Kine u Afganistanu”, dodao je.

Kondapalli je rekao da je pitanje “Pokreta za nezavisnost Istočnog Turkestana” glavna briga Kine, pogotovo jer pokret ima aktiviste u Afganistanu.

Indija i Japan su se 23. septembra složili da se “snažno suprotstave ekonomskoj prisili i jednostranim pokušajima da se nasilno promijeni status quo u morskim vodama Azije i Pacifika”, misleći time na Kinu bez spominjanja imena te države, navedeno je u saopćenju japanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije