Sjeverna i Južna Koreja obnovile ‘crvenu’ telefonsku liniju

Sjeverna Koreja je u augustu prekinula komunikaciju u znak protesta zbog vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a.

Redovna komunikacija obnovljena je putem vojnih i drugih telefonskih linija (AP)

Sjeverna i Južna Koreja obnovile su danas „crvenu“ telefonsku liniju koju je zvanični Pjongjang prekinuo prije nekoliko mjeseci.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA je saopštila da će telefonske veze ponovo biti uspostavljene u ponedjeljak u devet sati po lokalnom vremenu.

Seul je potvrdio da je redovna komunikacija, dva puta dnevno, obnovljena putem vojnih telefonskih linija i drugih kojima rukovodi Ministarstvo za ujedinjenje, osim mornaričkog kanala koji je dio jedne međunarodne mreže za trgovačke brodove, piše Tanjug, pozivajući se na AP.

Popravljanje zategnutih veza

Agencija KCNA je pozvala Seul da ispuni svoje “zadatke” radi popravljanja zategnutih prekograničnih veza, ponavljajući prošlosedmični govor sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una koji je odlučio obnoviti linije da bi, kako je rekao, pomogao ljudima da se ostvare njihove nade vezano za otopljavanje odnosa i postizanje mira.

U tom govoru, Kim je pozvao Južnu Koreju da napusti svoje “dvostruke standarde” i “zablude” vezano za samoodbrambene vojne aktivnosti Sjeverne Koreje dok istovremeno razvija sopstveno naoružanje.

Kim Jong-un prošle sedmice izrazio spremnost da ponovo aktivira komunikacijske linije, koje je Sjeverna Koreja prekinula početkom augusta u znak protesta protiv zajedničkih južnokorejskih i američkih vojnih vježbi.

Izvor: Agencije

Povezane

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un razmijenili su više pisama od aprila i dogovorili se o ponovnom uspostavljanju direktne telefonske linije.

Published On 27 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO