Izložba kao priznanje austrijskog saučesništva u Drugom svjetskom ratu

Izložba otvorena na spomen-mjestu koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau trebala bi osvijetliti ulogu Austrijanaca u nacističkim zločinima.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći njemački logor za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu (EPA)

Nova izložba otvorena u ponedjeljak na spomen-mjestu koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau trebala bi osvijetliti ulogu Austrijanaca u nacističkim zločinima.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i nekoliko članova austrijske Vlade otvorili su novu izložbu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Austrija je imala “želju i obavezu podsjetiti ljude da dio našeg društva nisu bili samo žrtve već i počinitelji i da nas je to oblikovalo“, rekao je  Van der Bellen.

Osigurati da se historija ne ponovi ne podrazumijeva samo borbu protiv antisemitizma i nacionalizma, već i borbu za demokratiju i ljudska prava, kazao je on.

Nacisti ubili više od milion Jevreja

Na prethodnoj izložbi na tom mjestu, zatvorenoj 2009. godine, Austrija se nazvala “prvom žrtvom nacionalsocijalizma“, što je bila aluzija na aneksiju zemlje 1938. godine i tada je u velikoj mjeri zanemarila austrijsko saučesništvo u zločinima Trećeg Reicha.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći njemački logor za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Nacisti su tamo ubili više od milion ljudi, najvećim dijelom Jevreja.

Od približno 65.500 austrijskih Jevreja žrtava holokausta više od 11.000 ih je stradalo upravo u Auschwitzu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada