Britanija upozorava EU da će aktivirati zaštitne mjere zbog Sjeverne Irske

Otkako je Britanija napustila evropsko tržište poteškoće u slanju određenih vrsta robe s kopna u Sjevernu Irsku nagnale su britansku vladu da traži izmjene protokola.

London želi lakšu trgovinu sa Sjevernom Irskom nakon Brexita (EPA)

Velika Britanija upozorila je u ponedjeljak Evropsku uniju da će aktivirati zaštitne mjere iz sporazuma o razdruživanju ako Unija ne pristane na promjene kojima bi se omogućila lakša trgovina sa Sjevernom Irskom, ocijenivši da se dogovor raspada brže nego što su mislili.

Ministar za odnose s EU-om David Frost rekao je na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke da će iznijeti novi skup zakonskih tekstova o ranijim vladinim prijedlozima da se promijeni tzv. Protokol za Sjevernu Irsku.

Frost nije rekao kada će vlada aktivirati članak 16. koji omogućuje objema stranama da poduzmu jednostrane korake ako smatraju da protokol ima negativan utjecaj, ali mediji navode da bi se to moglo dogoditi do kraja idućeg mjeseca, piše Hina pozivajući se na Reuters.

EU je ocijenio da to “nimalo ne bi bilo od pomoći” i poručio da će u tom slučaju razmotriti sve opcije.

“Ako se uskoro ne postigne dogovorno rješenje, morat ćemo djelovati, koristeći zaštitni mehanizam članka 16. kako bismo riješili pitanje utjecaja koji protokol ima na Sjevernu Irsku”, rekao je Frost na konferenciji stranke u Manchesteru.

“To bi u konačnici mogao biti jedini način da zaštitimo svoju zemlju, svoj narod, svoju trgovinu, svoju teritorijalnu cjelovitost, mirovni proces i koristi ovog velikog Ujedinjenog Kraljevstva čiji smo svi dio.”

Poteškoće u slanju robe

Otkako je Britanija početkom godine napustila evropsko tržište, poteškoće u slanju određenih vrsta robe s kopna u Sjevernu Irsku nagnale su britansku vladu da traži izmjene protokola.

EU na to odgovara da neće ponovno pregovarati o sporazumu koji su obje strane potpisale u dobroj vjeri i poziva Britaniju da pronađe rješenja umjesto da prijeti.

Frost je kazao da je vlada željela dogovoriti “nešto bolje” od tog protokola, koji je uspostavio de facto carinsku granicu između Britanije i Sjeverne irske, te naglasio da će djelovati neovisno kako bi zaštitila mir na irskom otoku.

Okrivio je EU da “prestrogim postupcima” ugrožava delikatnu ravnotežu uspostavljenju mirovnim sporazumom sklopljenim na Veliki petak 1998. kojim je okončano tri desetljeća nasilja.

“Da, pristali smo na protokol te teške jeseni 2019. Znali smo da riskiramo, ali mislili smo da je vrijedno rizika”, rekao je.

“I od početka smo strahovali da protokol neće riješiti stvari ako se ne bude oprezno postupalo. Pokazalo se da smo bili u pravu. Dogovori su se počeli raspadati i brže nego što smo strahovali”.

Izvor: Agencije