Šta znamo o novoj podvarijanti Delta soja korona virusa?

Novi soj je nađen u najmanje 42 države, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Izrael.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost UKHSA prošle sedmice je soj AY.4.2 označila kao “soj pod istragom (EPA)

Zdravstveni zvaničnici i naučnici pažljivo prate novu mutaciju korona virusa zbog zabrinutosti da bi se mogla brže prenositi od originalnog soja. Podvarijanta delta soja označena je sa AY.4.2 i otkrivena je u nekolicini država, a velika većina ih je evidentirana u Velikoj Britaniji.

“Povećanje prenošenja sekvence AY.4.2 prati se od jula”, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dodaju kako je 93 posto zaraženih ovom varijantom virusa iz Velike Britanije.

“U toku su epidemiološke i laboratorijske studije na procjeni da li je bilo promjena karakteristika prijenosa ili smanjenje utjecaja antitijela na odbijanju virusa”, dodaju iz UN-ove zdravstvene organizacije.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost UKHSA prošle sedmice je soj AY.4.2 označila kao “soj pod istragom”, ali uprkos širenju još nije proglašena “sojem za zabrinutost”.

Ovo je do sada poznato o ovom soju:

Šta novo donosi AY.4.2?

Podvarijanta je evolucija veoma transmisibilnog Delta soja korona virusa. Naučnici su pronašli tri mutacije, od čega dvije u proteinu koji omogućava virusu da se veže za i da upadne u tjelesne ćelije čovjeka. Novi soj je nađen u najmanje 42 države, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Izrael.

Podvarijanta, koju neki označavaju kao “Delta Plus” sadržava promjene koje daju virusu bolje šanse za preživljavanje od nekih drugih sojeva.

Ranije su varijante izazivale nove skokove brojeva novozaraženih. Alpha varijanta se brzo širila nakon otkrivanja u Velikoj Britaniji krajem 2020. godine, dok je Delta soj postao dominantan širom svijeta od otkrića u Indiji krajem 2020.

No, stručnjaci ističu kako AY.4.2 nije postao dominantan u državama gdje je prijavljen.

“Trenutno je ovaj soj nađen u nekim državama, ali ne postaje dominantan. Moguće je da vidimo sličnu situaciju kao sa sojem Lambda kada su ljudi bili na početku zabrinuti, da bi njegovo prisustvo značajno bilo smanjeno na lokacijama kao što su SAD ili Velika Britanija”, za Al Jazeeru kaže Roselyn Lemus-Martin, doktorica molekularne i ćelijske biologije sa Univerziteta Oxford.

Stručnjaci također ističu kako su slične mutacije viđene kod drugij varijanti Delta soja, ali to nije uveliko utjecalo na virus.

Delta soj ostaje “bez premca najdominantniji kada se govori o globalnoj cirkulaciji”, navodi Maria Van Kerkhove, epidemiologinja WHO-a.

Da li se AY.4.2 brže prenosi od Delte?

Još nije jasno “da li se više prenosi ili da li je sposobniji izbjeći imunološki odgovor vakcine”, za Al Jazeeru kaže Patrick Tang, šef odjela patoloških nauka Sidra Medicinea iz Katara.

“Nemamo dovoljno podataka za bilo koji od ta dva smjera.”

Stručnjaci upozoravaju kako bi širenje soja moglo biti posljedica većeg broja faktora, uključujući mjere javnog zdravstva koje su vlade uspostavili ili manjak ili nepoštivanje tih mjera.

“Manje promjene virusa skoro nikad ne dovode do povećanja prijenosa. Povećanje prijenosa je zapravo pokazatelj odgovora javnog zdravstva ili poštivanje javnih mjera”, ističe Tang.

Lemus-Martin smatra kako nije jasno da li je širenje ovog soja u Velikoj Britaniji posljedica biološke naravi ili je povezano sa “epidemiološkim mjerama u Velikoj Britaniji”.

“Trenutne britanske mjere protiv COVID-a su veoma slabe, praktično ih niko ne slijedi i ne znamo da to nije razlog širenja virusa”, dodala je.

Izvor: Agencije