Merkel o prilivu izbjeglica 2015. : Potresno vrijeme

Godine 2015., kada je Evropa doživjela ogroman priliv izbjeglica s Bliskog istoka, Merkel je odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći: ‘Mi to možemo’.

Merkel: Trebalo mi je vremena (EPA)

Njemačka kancelarka u odlasku Angela Merkel sjeća se 2015. godine, kada je njena zemlja doživjela ogroman priliv izbjeglica, kao vrlo izazovnog i “potresnog” vremena.

“Znala sam, kao i svi drugi, da Njemačka ne može svaki dan primati 10.000 ljudi, ali da se moraju pronaći održiva rješenja i za ljude koji traže utočište i za našu zemlju”, rekla je Merkel za nedjeljno izdanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Godine 2015., kada je Evropa doživjela ogroman priliv izbjeglica s Bliskog istoka, Merkel je u početku odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći “Mi to možemo”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Rano je počela razmišljati o dogovoru s Turskom da se tamo rihvate sirijske izbjeglice. “Ali trebalo mi je vremena”, rekla je Merkel.

Politička odgovornost

U Njemačkoj joj je tadašnji početni liberalni stav priskrbio poštovanje i oštre kritike.

Kancelarka je sada rekla da je oduvijek bila svjesna da je politički odgovorna za sve što se dogodilo, “i za dobre trenutke kada se izbjeglice dočekuju raširenih ruku, i za loše trenutke”.

Merkel je također naglasila da Njemačka pitanje migracija ne može riješiti sama, već samo “kao dio Evrope i u ovom konkretnom slučaju u saradnji s Turskom”.

Pohvalila je sporazum o izbjeglicama sklopljen između Ankare i EU-a 2016. godine, rekavši da su obje strane imale koristi od njega te da je razuman i danas.

Saradnja s Turskom

“Uveliko je pridonio tome da se uvede više reda u migracije i pomogne Turskoj da zbrine milione tamošnjih sirijskih izbjeglica. I godinama je onemogućavao zločinački posao krijumčara i trgovaca ljudima”, rekla je Merkel o tom sporazumu.

Jedna od odredbi sporazuma između EU-a i Turske bila je da Ankara obuzda nedopuštenu migraciju u Evropsku uniju, a Grčka vraća u Tursku migrante koji su ilegalno stigli na neki od otoka u Egejskom moru.

Brisel se zauzvrat obavezao preuzeti po jednog sirijskog izbjeglicu iz Turske za svakog Sirijca koji je vraćen, a obavezao se i finansijski pomoći Turskoj da zbrine izbjeglice na svom tlu.

Izvor: Agencije