Islamofobija preplavila kalifornijske učionice

Svaki drugi učenik prijavio da je bio meta napada i zlostavljanja, pokazuje anketa Vijeća američko-islamskih odnosa.

Skoro 700 učenika je učestvovalo u anketi i skoro 50 posto njih je prijavilo napade, dok je više od polovine ispitanih kazalo kako se ne osjećaju sigurno (EPA - Ilustracija)

Zajednica američki muslimana na stalnom je udaru islamofobije i mržnje u učionicama savezne države Kalifornije, pokazuje posljednji izvještaj o zlostavljanju Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR), prenose američki mediji.

Ovo istraživanje se provodi svake dvije godine i provjerava trenutno okruženje u učionicama za kalifornijske muslimanske učenike od 11 do 18 godina.

“Njihov identitet se koristi protiv njih i zaista je to razočaravajuće”, kaže Zena Chafi, predsjednica Asocijacije muslimanskih učenika Fresna.

Izvještaj CAIR-a je rezultat ankete provedene od januara do avgusta 2021. godine gdje se muslimanski učenici i učenice širom Kalifornije pitaju da prenesu svoja iskustva sa islamofobijom od avgusta 2018. do avgusta 2021. godine.

Skoro 700 učenika je učestvovalo u anketi i skoro 50 posto njih je prijavilo napade, dok je više od polovine ispitanih kazalo kako se ne osjećaju sigurno.

Učiteljica napala šestogodišnju učenicu

Reza Nekumanesh, izvršna direktorica Islamskog kulturnog centra u Fresnu navodi kako ima slučajeva da škole, uprkos čestim pozivima roditelja, nisu ništa odgovarale, a prisjetila se i slučaja gdje je navodno lokalna škola dala test sa islamofobnim pitanjima.

“Primjera radi, bilo je pitanje o hidžabu, o šalu koji muslimanke nose i u odgovorima su bile neki ponižavajući razlozi. Potom, kada se govori o nasilju, islam se često spominje kao mogući uzrok nasilja”, navodi ona.

Prema anketama iz 2019. i 2021. godine, učenice i učenici muslimanske vjere u Kaliforniji su dvostruko više na meti napada nego u ostatku SAD-a gdje taj procent iznosi 20 posto.

“Jedna učenica od šest godina koja pohađa javnu školu u okrugu Orange je prijavila kako ju je učiteljica napala pred cijelim razredom, koristila riječi kao što su ‘terorista’ i “ti ne pripadaš ovdje’”, rekao je advokat za ljudska prava CAIR-a Kalifornije Amir Shabaik.

Izvor: Agencije