Žrtve na protestima u Sudanu

Hiljade Sudanaca je već izašlo na ulice ove sedmice u znak protesta protiv svrgavanja vlade premijera Abdalle Hamdoka.

Hiljade Sudanaca je već izašlo na ulice ove sedmice u znak protesta protiv svrgavanja vlade premijera Abdalla Hamdoka (EPA)

Sudanska vojska ubila je dvoje ljudi tokom protesta protiv puča širom zemlje na koje su izašle stotine hiljada ljudi, tražeći povratak građanske vlade.

Sudanski Centralni odbor liječnika objavio je da je dvoje demonstranata ubijeno u Omdurmanu, gradu koji graniči s Khartoumom preko rijeke Nil, prenosi Hina, pozivajuću se na Reuters.

Demonstranti u sudanskoj prijestolnici nosili su zastave te države i uzvikivali slogane poput “vojna vlast ne može se podržati” i “ova zemlja pripada nama, a vlada je civilna”.

Stanovnici su na ulice izašli i u drugim dijelovima Sudana.

Hiljade Sudanaca već je protestovalo ove sedmice zbog svrgavanja vlade premijera Abdalle Hamdoka u ponedjeljak.

Srušio ga je general Abdel Fatah al-Burhan, nakon čega su zapadne zemlje zamrznule milione dolara pomoći. Na tim skupovima ubijeno je najmanje 11 demonstranata.

U centralnom Khartoumu u subotu je vojska prisutna u velikom broju. Blokiran je pristup kompleksu ministarstva odbrane i aerodromu.

Ko je organizator protesta?

Sudanci su 2018. pokrenuli lokalne grupe otpora kako bi zbacili bivšeg predsjednika Omara al-Bašira, što su i uspjeli. Te grupe danas stoje iza organizacije protesta, prenosi Reuters.

Bašira, vladara Sudana gotovo tri decenije, zbacila je vojska nakon mjeseci protesta protiv njegove vladavine.

“Zatvori ulicu, zatvori most, Burhan stižemo ravno do tebe”, uzvikivali su demonstranti u subotu.

Burhan se brani da je morao ukloniti vladu kako bi spriječio građanski rat. Dodao je da je i dalje predan demokratskoj tranziciji države, uključujući izbore u julu 2023. godine.

Ekonomist Hamdok nakon puča je prvo bio smješten u Burhanovu rezidenciju, no u utorak je pušten da se vrati kući, pod stražom.

SAD i Svjetska banka zbog puča su zaustavile finansijsku pomoć Sudanu u kojem je već trajala ekonomska kriza koja je rezultirala nestašicom hrane i lijekova.

Građanska sudanska vlast predvođena Hamdokom promijenila je smjer afričke države, osiguravši oprost nekoliko desetaka milijardi dolara duga, obnovivši odnose sa SAD-om koji je Sudan maknuo s liste sponzora terorizma, te uspostavljanjem diplomatskih odnosa s Izraelom.

No posao vlasti otežali su pobornici snaga i dalje odanih Baširu.  Sudan je početkom augusta potpisao historijski dogovor kojim je pristao na suđenje bivšem predsjedniku na Međunarodnom kaznenom sudu.

Protesti širom zemlje

Protivnici vojnog udara u Sudanu su u subotu ujutro pozvali na proteste širom zemlje, sa porukom da žele obnovu civilne vlade kako bi se zemlja vratila na put demokratije nakon decenija autoritarne vladavine.

Hiljade Sudanaca je već izašlo na ulice ove sedmice u znak protesta protiv svrgavanja vlade premijera Abdalle Hamdoka od strane generala Abdela Fattaha al-Burhana koji je preuzeo vlast u puču, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

S obzirom na to da je najmanje 11 demonstranata ubijeno u sukobima sa snagama sigurnosti ovih dana, protivnici hunte strahuju od intenziviranja sukoba i novih krvoprolića.

Sjedinjene Američke Države pozvale su sudanske vođe vojnog udara da se uzdrže od nasilja prema mirnim demonstrantima uoči današnjih planiranih protesta i rekle da će reakcije vojske biti test njihovih namjera.

U subotu će biti “jasno kakve su namjere vojske”, rekao je visoki zvaničnik State departmenta koji nije želio biti imenovan,navodi Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je da sudanske snage sigurnosti moraju poštovati ljudska prava i da je svako nasilje protiv mirnih demonstranata “neprihvatljivo”.

Izvor: Agencije