Iranski ministar: Neka Biden oslobodi naših 10 milijardi dolara

‘Ako su Bidenove namjere ozbiljne, za to moraju postojati ozbiljne naznake. Jedna od njih je da oslobodi naših barem 10 milijardi’, poručio je Amir-Abdollahian.

Iran je u januaru ove godine objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja uranija kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija (AP)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian zatražio je od američkog predsjednika Joea Bidena da oslobodi blokiranih 10 milijardi dolara kako bi pokazao svoju dobru namjeru u pregovorima o nuklearnom sporazumu i sankcijama, prenosi Anadolija.

Govoreći za iransku državnu televiziju, Amir-Abdullahiyan se dotakao pregovora o nuklearnom sporazumu i sankcijama.

“Ozbiljni smo po pitanju pregovora i vratit ćemo se za stol. Amerikanci su se htjeli sastati sa mnom različitim kanalima. Ako Amerikanci to doista žele, neka oslobode 10 milijardi dolara iz naših blokiranih financijskih sredstava. Mora se napraviti korak prije nego što možemo reći da se Joe Biden razlikuje od Donalda Trumpa. Ako su Bidenove namjere ozbiljne, za to moraju postojati ozbiljne naznake. Jedna od njih je da oslobodi naših barem 10 milijardi”, poručio je Amir-Abdollahian.

Navodeći da neće vezati iransku ekonomiju i vanjsku politiku za nuklearni sporazum, rekao je:

“Biden kaže kako ne prihvata Trumpove metode, a istovremeno se ponaša kao on. Biden izjavljuje da neće uvoditi sankcije poput Trumpa, ali želi doći na pregovarački stol sa 1.600 stavki sankcija.”

Iran obnovio plan obogaćivanja urana

Nuklearni sporazum, čiji zvanični naziv glasi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) potpisali su 2015. godine Iran, Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema ovom sporazumu, Teheranu je dozvoljeno obogatiti uranij do najviše 3,67 posto, a svjetske sile su zauzvrat pristale odustati od ekonomskih sankcija protiv Irana.

Međutim, SAD su se tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu, što je ponukalo Teheran da prestane poštivati nuklearni sporazum.

Iran je u januaru ove godine objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja uranija kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija.

Uprkos odluci SAD-a o povlačenju, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u više navrata izrazile predanost sporazumu i pozvale Teheran da u potpunosti poštuje nuklearni dogovor.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO