Boris Johnson želi ‘promjene na bolje’ nakon Brexita

“Nismo izdržali covid da bismo se vratili na ono što je bilo prije”, izjavio je Johnson.

Trenutačno je suočen s nekoliko kriza poput poskupljenja plina te nestašica u supermarketima i nestašice benzina zbog nedostatka vozača kamiona (Getty)

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je čvrsto odlučio donijeti “promjene na bolje” nakon Brexita, unatoč krizi s opskrbom koja je u Velikoj Britaniji zavladala nakon izlaska zemlje iz Evropske unije, prenosi Hina.

“Nismo izdržali covid da bismo se vratili na ono što je bilo prije”, izjavio je Johnson uoči početka godišnje konferencije Konzervativne stranke, koja će počinje u nedjelju u Manchesteru.

Naglasivši da je njegova vlada održala obećanje iz kampanje i provela Brexit te da je osigurala masovno vakcinisanje protiv COVID-a 19, ustvrdio je da želi donijeti “hrabre odluke” u onome što je ljudima bitno poput zapošljavanja, sigurnosti i klimatskih promjena.

“Sve to pokazuje da držimo riječ, a sada je vrijeme da odemo korak dalje, ne zato da bismo se vratili na ono što je bilo, nego i zato da bismo u vrijeme oporavka donijeli promjene na bolje”, dodao je.

Suočen sa nekoliko kriza

Velika godišnja konferencija torijevaca, koja bi trebala trajati do srijede, prva je nakon dvije godine koja će se održati uživo i predstavlja prigodu za Johnsona da se obrati svojim pristašama. Njegov je govor predviđen za srijedu.

Johnson, koji je na vlast stigao u julu 2019., pobijedivši na parlamentarnim izborima uz obećanje da će “provesti Bexit”, sada mora Britance uvjeriti u prednosti izlaska iz EU-a koje je toliko hvalio.

Trenutačno je suočen s nekoliko kriza poput poskupljenja plina te nestašica u supermarketima i nestašice benzina zbog nedostatka vozača kamiona. Tu situaciju pripisuje ponovnom naglom pokretanju svjetske ekonomije nakon pandemije i povećanoj potražnji zbog panične kupnje benzina.

No posljedice pandemije pogoršao je i Brexit. Pokušavajući nadoknaditi nedostatak vozača kamiona i osoblja na peradarskim farmama i spriječiti nestašice uoči Božića, vlada je privremeno ublažila imigracijsku politiku najavivši da će odobriti 10.500 viza za privremene radnike. Osim toga, najavila je da će oko 200 vojnika u ponedjeljak pomoći u opskrbi benzinskih crpki, pred kojima se već sedmicama stvaraju dugački redovi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO