S. Koreja: Kuponi umjesto novca i labudovi za ishranu

Sjeverna Koreja je prinuđena da uvodi inovacije kako bi se izborila sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane.

Loše upravljanje ekonomijom pogoršano je međunarodnim sankcijama, prirodnim katastrofama i pandemijom COVID-19 (Reuters)

Od štampanja kupona kao zamjene za novac, do uzgoja ukrasnih crnih labudova za jelo, Sjeverna Koreja je prinuđena da uvodi inovacije kako bi se izborila sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane, u trenutku kada su blokade granica u vezi sa pandemijom i dalje na snazi, piše agencija Reuters.

Budući da se žetva bliži kraju, međunarodni posmatrači tvrde da je prehrambena i ekonomska situacija u Sjevernoj Koreji teška, i da postoje signali da ta zemlja povećava trgovinu i prima velike pošiljke humanitarne pomoći preko Kine.

Južnokorejska obavještajna agencija saopštila je jučer na parlamentarnom saslušanju iza zatvorenih vrata da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un izdao naredbe u kojima poziva da se sačuva svako zrno riže, te na sveobuhvatne napore posvećene poljoprivredi.

Ipak, špijunska agencija je ocijenila da bi ova žetva mogla biti bolja od prošlogodišnje zbog više sunčanih dana, navodeći i da Sjeverna Koreja preduzima korake da ponovo otvori svoju granicu sa Kinom i Rusijom u narednim mjesecima.

Prema raznim medijima koji se pozivaju na neidentifikovane izvore u Sjevernoj Koreji, tamošnja centralna banka je štampala novčane kupone u vrijednosti od oko jednog dolara zbog nedostatka novčanica sjevernokorejskog vona, prenio je Tanjug.

Uzgoj ukrasnih ptica za ishranu

Ove sedmice sjevernokorejski državni mediji promovisali su konzumaciju mesa crnog labuda kao ljekovitog izvora hrane, navodeći da će novorazvijeni industrijski uzgoj pomoći da se poboljšaju životi ljudi.

“Meso crnog labuda je ukusno i ima ljekovitu vrijednost“, piše u sjevernokorejskom dnevnom listu Rodong Sinmun koji je u vlasništvu vladajuće partije.

Istraživanje uzgoja ukrasnih ptica za ishranu počelo je početkom 2019. godine, a vlasti su poručile školama, fabrikama i preduzećima da uzgajaju ribu i druge životinje kako bi povećali sopstvenu prehrambenu nezavisnost, prenosi NK News.

Sjeverna Koreja već je dugo suočena sa napetom situacijom kada je u pitanju hrana, a posmatrači tvrde da je loše upravljanje ekonomijom pogoršano međunarodnim sankcijama zbog njenog nuklearnog oružja, prirodnim katastrofama, a sada i pandemijom COVID-19, koja je dovela do blokade granica bez presedana.

Izvor: Agencije