Obavještajne analize: Kim Jong-un smršao 20 kilograma

Nacionalna obavještajna služba na skupštinskom brifingu navela da je Kimova težina pala sa oko 140 na 120 kilograma.

Obavještajna služba je ranije navela da je Kim visok oko 170 centimetara (Arhiva)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nedavno je smršavio oko 20 kilograma, navodi se u izvještaju kojeg je Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje  predstavila u parlamentu, prenosi Anadolija.

Lokalni mediji javljaju kako je obavještajna služba procijenila zdravstveno stanje sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, analizirajući video snimak uz upotrebu tehnike umjetne inteligencije.

Južnokorejski parlamentarni zastupnik Kim Byung-kee rekao je da su glasine o Kimovom lošem zdravstvenom stanju neosnovane, dodajući da je Nacionalna obavještajna služba na skupštinskom brifingu navela da je Kimova težina pala sa oko 140 na 120 kilograma.

Obavještajna služba je ranije navela da je Kim visok oko 170 centimetara.

Zastupnik je rekao da je služba dalje otkrila da je Kim iz konferencijske sale Radničke partije uklonio fotografije oca i djeda, koji su vodili državu prije njega.

Kim redovno nastavlja javne aktivnosti

Još jedan južnokorejski parlamentarac Ha Tae-keung također se osvrnuo na brifing obavještajne službe, napominjući da je Kim Jong-un počeo koristiti izraz “kimjongunizam”, bez obzira na postojeće ideologije nazvane po njegovom ocu i djedu.

Kim Jong-un je 37-godišnjak čije zdravstveno stanje je već nekoliko mjeseci bilo je u centru svjetske pažnje, jer je na fotografijama i snimcima državnih medija bilo vidno da je izgubio na kilaži.

Međutim, posmatrači koji već dugo prate Sjevernu Koreju primjećuju da Kim nema očiglednih zdravstvenih problema i da bi njegov gubitak težine mogao biti povezan s njegovim naporima da poboljša fizičku građu.

Prema mišljenju posmatrača, Kim redovno nastavlja javne aktivnosti i na snimcima nema neuobičajenog razvoja događaja.

Izvor: Agencije