Američki general Hyten upozorava da je vojni napredak Kine ‘zapanjujući’

Putanja prema kojoj Kina napreduje pokazuje da će nadmašiti Rusiju i SAD ako ne učinimo nešto da to promijenimo, rekao je američki general.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin Kinu je opisao kao prijetnju koja ubrzano raste (EPA)

Nakon što je Kina testirala hipersoničnu raketu, drugi po rangu general američke vojske upozorio je u četvrtak da je tempo kojim kineska vojska razvija sposobnosti “zapanjujući” dok razvoj vojne tehnologije SAD-a blokira “brutalna birokratija”, javlja CNN a prenosi Fena.

Odlazeći potpredsjednik Zajedničkog štaba američke vojske, general John Hyten, ponovio je zaključak ministra odbrane Lloyda Austina koji je Kinu opisao kao “prijetnju koja ubrzano raste”  dok je Rusiju nazvao najneposrednijom prijetnjom.

“Nazvati Kinu prijetnjom koja ubrzano raste je adekvatan izraz jer je tempo kojim Kina napreduje zapanjujući”, rekao je general Hyten novinarima na okruglom stolu koje je organiziralo ministarstvo odbrane u četvrtak ujutro.

Podvukao je da tempo i uzlazna putanja prema kojoj Kina napreduje “pokazuju da će nadmašiti Rusiju i Sjedinjene Američke Države ako ne učinimo nešto da to promijenimo.”

Kompletna situacija će se okrenuti naglavačke

“To će se dogoditi jako brzo, tako da smatram da moramo nešto učiniti. Ne radi se samo o Sjedinjenim Američkim Državama, već i o našim saveznicima jer to će biti nešto što će komplet situaciju okrenuti naglavačke”, dodao je Hyten.

On navodi da ako su u pitanju samo Sjedinjene Američke Države, problem će biti očigledan za pet godina.

“Ali ako su u pitanju Sjedinjene Američke Države i naši saveznici, mislim da možemo biti sigurni malo duže vrijeme”, rekao je on.

Hytenovi komentari došli su samo sedmicu nakon bezuspješnog američkog testiranja hipersoničnih raketa i u jeku tenzija između SAD-a i Kine oko pitanja Tajvana.

Izvor: Agencije