Više od 30 slučajeva nasilja nad afganistanskim novinarima u prethodna dva mjeseca

Većina činova nasilja nad novinarima pripisuje se talibanima koji su sredinom augusta silom preuzeli vlast u Afganistanu.

Od slučajeva nasilja koje je zabilježilo afganistansko udruženje novinara, više od 40 posto su bila prebijanja, a drugih 40 posto činile su prijetnje nasiljem (Reuters)

Više od 30 slučajeva nasilja i prijetnji nasiljem prema afganistanskim novinarima zabilježeno je u prethodna dva mjeseca, a u gotovo 90 posto slučajeva počinioci su bili novi vladari Afganistana talibani.

Od slučajeva nasilja koje je zabilježilo afganistansko udruženje novinara, više od 40 posto su bila prebijanja, a drugih 40 posto činile su prijetnje nasiljem.

Ostali slučajevi se odnose na jednodnevna hapšenja novinara.

Jedan novinar je ubijen, prenosi Beta.

Nasilje talibana

Većina činova nasilja pripisuje se talibanima koji su sredinom augusta silom preuzeli vlast u Afganistanu.

Izvještaj je objavljen u vreme kada talibani pokušavaju da uspostave diplomatske kanale sa međunarodnom zajednicom čiji je najveći dio nevoljan da prizna njihovu vladavinu.

Talibani nastoje da se pozicioniraju kao odgovorni vladari i obećavaju sigurnost svima.

Afganistan je dugo vremena opasno mjesto za novinare. Prema podacima od početka septembra, od 2001. godine u zemlji su ubijena 53 novinara, među kojima su 33 poginula od 2018. godine.

Izvor: Agencije