Predsjednica potvrdila da američki vojnici obučavaju tajvanske na otoku

Potvrda je izrečena dok Kina uveliko povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući misije kineskih borbenih aviona u tajvanskoj identifikacijskoj zoni protuzračne odbrane.

Tajvanski ministar odbrane Chiu Kuo-cheng rekao je da je tajvansko-američkih vojnih interakcija 'bilo dosta i da su dosta česte' te da traju već dugo vremena (EPA)

Manji broj američkih vojnika na Tajvanu obučava tajvanske vojnike, rekla je predsjednica Tsai Ing-wen u intervjuu za CNN, potvrđujući prisutnost američkih snaga na otoku s vlastitom samoupravom koji Kina smatra svojim.

Napetosti između Tajvana i Kine, koja nije isključila preuzimanje otoka silom, eskalirale su proteklih sedmica kad je Peking pojačao vojni i politički pritisak, prenosi Hina.

“Imamo širok raspon saradnje sa SAD-om kako bismo pojačali odbrambene sposobnosti”, rekla je Tsai u intervjuu objavljenome u četvrtak.

Na pitanje koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, odgovorila je da ih “nema onoliko koliko ljudi misle”.

Vojni pritisak

Potvrda je izrečena dok Kina uveliko povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući misije kineskih borbenih aviona u tajvanskoj identifikacijskoj zoni protuzračne odbrane.

Premda je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija uključujući Reuters prije izvijestilo o takvim obukama s američkim snagama, službena potvrda mogla bi dodatno pogoršati američko-kineske odnose u razdoblju u kojemu Peking izvodi vojne vježbe pored Tajvana.

Upitan o komentaru tajvanske predsjednice, tajvanski ministar odbrane Chiu Kuo-cheng rekao je novinarima da je tajvansko-američkih vojnih interakcija “bilo dosta i da su dosta česte” te da traju već dugo vremena.

“Za vrijeme tih razmjena, može se razgovarati o bilo kojoj temi”, rekao je.

Izvor: Agencije