Za borbu protiv klimatskih promjena potrebno 5.000 milijardi dolara godišnje

Ukupni globalni napori za ublažavanje klimatskih promjena i dalje su užasno slabi, rekla je jedna od autorica studije.

S trenutnim mjerama temperatura će u ovom stoljeću porasti za 2,7 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje (EPA)

Sredstva utrošena na borbu protiv klimatskih promjena moraju se povećati na 5.000 milijardi dolara godišnje do 2030. godine, poručili su naučnici u četvrtak, upozorivši da je transformacija ekonomija prespora za postizanje međunarodnih ciljeva koji se tiču ograničenja porasta temperatura.

Od prevoza, preko poljoprivrede, do izvora električne energije postignut je preslab napredak da bi se suzbio porast temperature na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje i tako ograničili najgori učinci klimatskih promjena, navodi se u studiji pet ekoloških think-thankova, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nijedan od 40 procijenjenih indikatora nije u skladu s ciljevima iz Pariskog klimatskog sporazuma, koji predviđa smanjenje prosječnog porasta temperature ispod dva stepena Celzija, a idealno od 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

U studiji se navodi da 25 indikatora nije na zadovoljavajućim nivoima, uključujući korištenje manje ugljena za generiranje električne energije.

‘Pojačati ambicije i odmah djelovati’

“Iako postoje neki ohrabrujući znakovi napretka u nekoliko sektora, ukupni globalni napori za ublažavanje klimatskih promjena i dalje su užasno slabi”, rekla je Sophie Boehm, jedna od autorica.

Sophie Boehm, članica američkog think-thanka World Resources Institute, kaže da rezultati pružaju jasnu sliku o potrebnom djelovanju protiv klimatskih promjena uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda COP26 u Glasgowu, koji počinje u nedjelju.

“Svjetski lideri na samitu COP26 i van njega trebaju pojačati klimatske ambicije i odmah djelovati”, kazala je ona za Reuters.

Dva izvještaja UN-a upozorila su ove sedmice da je svijet daleko od ograničenja zadanog porasta temperature te da će s trenutnim mjerama globalno temperatura u ovom stoljeću porasti za 2,7 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Izvor: Agencije