Rusija planira puniti evropska skladišta plina nakon 8. novembra

„Čim dovršimo punjenje podzemnih skladišta plinom u Rusiji, krenut ćemo to raditi i u Evropi“, rekao je direktor Gazproma.

Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu evropskih država (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao Gazpromu, naftnom divu pod kontrolom države, da počne puniti evropska skladišta plina nakon što Rusija popuni svoje zalihe, što bi se moglo dogoditi do 8. novembra, prenosi Hina.

„Čim dovršimo punjenje podzemnih skladišta plinom u Rusiji, krenut ćemo to raditi i u Evropi“, rekao je Putinu Aleksej Miler, direktor Gazproma, tvrtke pod većinskom kontrolom Kremlja.

Gazprom će puniti podzemna skladišta plina u Njemačkoj i Austriji.

Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu evropskih država, a računi za kućanstva i poduzeća već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli bi postati još veći.

Sve veća ovisnost o plinu

Kontinent je sve ovisniji o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška ove godine su smanjile svoje pošiljke, navodeći tehničke razloge.

Energetska industrija duboko je podijeljena oko toga je li Rusija smanjila svoje isporuke plina Evropi kako bi stvorila pritisak za odobrenje Sjevernog toka 2 koji čeka dozvolu u Njemačkoj, piše Reuters.

Plinovod koji podvodnim putem spaja te dvije zemlje financirali su Gazprom i njegovi evropski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih evropskih država poput Ukrajine i Poljske.

Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubnih metara, mogao biti spas za evropsko tržište tim energentom.

Izvor: Agencije