Razgovori SAD-a i Turske o ‘rješenju spora zbog F-35’

Iz Pentagona ističu kako je susret u Ankari bio plodonosan i kako će u narednim mjesecima biti održana nova runda razgovora u Washingtonu.

Tursku je SAD isključio iz programa razvoja F-35 zbog kupovine ruskih sistema odbrane S-400 (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Turska održali su još jednu rundu razgovora sa ciljem rješavanja spora zbog uklanjanja Ankare iz Zajedničkog programa udarnog borbenog avona F-35, objavio je Pentagon u srijedu, prenose turski mediji.

Glasnogovornik Anton Semelroth je kazao kako su Pentagonovi zvaničnici Andrew Winternitz i Melissa Benkert predvodili američku delegaciju u Ankari 27. oktobra „na diskusijama o rješenju spora kako bi se posvetila pažnja problemima nastalim iz uklanjanja Turske  iz programa F-35, a koje je finalizirano 23. septembra“.

Razgovori ministara odbrane

Iz Pentagona dodaju kako je na sastanku bila i delegacija Ministarstva odbrane Turske.

„Ovaj susret demonstrira posvećenost Vlade SAD-a da sa poštovanjem zaključi ranije učešće Turske u programu F-35. Razgovori su bili produktivni i delegacije planiraju ponovni susret narednih mjeseci u Washingtonu D.C.“, naveo je Semelroth u saopćenju, prenosi Daily Sabah.

Istovremeno, turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov američkih kolega Lloyd Austin također su održali razgovore o bilateralnim i pitanjima regionalne odbrane i sigurnosti.

Cavusoglu: Ili F-35 ili novac ili nešto treće

Sjedinjene Američke Države trebale bi isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u četvrtak, prenosi agencija Anadolija.

„Ako SAD ne želi riješiti pitanje F-35 ili ako to američki Kongres blokira, Turska će razmotriti druge opcije, uključujući kupovinu SU-35 ili SU-57 (ruske proizvodnje)“, kazao je Cavusoglu u televizijskom intervjuu za kanal CNN Turk.

Washington je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavljaju prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja.

Izvor: Agencije