Porast desničarskog ekstremizma u njemačkoj vojsci

Broj osumnjičenih za desničarski ekstremizam u njemačkoj vojsci za godinu je porastao sa 363 na 477.

Posljednjih godina došlo je do niza incidenata u njemačkoj vojsci (EPA)

Ministarstvo odbrane Njemačke saopštilo je da je zabilježen značajan porast u broju krajnje desničarskih incidenata u njemačkoj vojsci.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane David Helmbold rekao je da je broj osumnjičenih za desničarski ekstremizam porastao sa 363 iz 2019. na 477 slučajeva u prošloj godini.

Vojna kontraobavještajna služba (MAD) je Bundestagu je predstavila izvještaj za 2020. godinu u kojem se navodi da su najčešći razlog za pokretanje istraga o slučajevima desničarskog ekstremizma izjave koje su neprijateljske prema strancima ili ksenofobične poruke na društvenim medijima.

“Pokazalo se da se ekstremistička prijetnja temeljnim vrijednostima našeg otvorenog društva nažalost nastavila na relativno visokom nivou“, napisala je u izvještaju predsjednica MAD-a Martina Rosenberg, prenosi Anadolija.

Obećanje o politici netolerancije

Iako se Ministarstvo odbrane obavezalo da će voditi politiku netolerancije kada je u pitanju borba protiv desnog ekstremizma u vojsci, posljednjih godina došlo je do niza incidenata.

Početkom ovog mjeseca pokrenuta je istraga o nizu incidenata krajnje desnice i seksualnom nasilju u jedinici Počasne garde.

U januaru 2020. godine Vojna kontraobavještajna služba je saopćila da je u vojsci bilo skoro 600 osumnjičenih desničarskih ekstremista.

Elitna antiteroristička jedinica KSK smatra se velikim problemom sa 20 članova za koje se sumnja da su pristalice krajnje desnice.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada