Mađarska uvodi obavezno vakcinisanje na poslu

Kompanije sada mogu zahtijevati da se osoblje vakciniše a oni koji odbiju mogu biti poslani na neplaćeni dopust a nakon godinu dana moći će dobiti i otkaz, navode zvaničnici.

Mađarska je 21. maja ukinula većinu restrikcija ocijenivši da je nivo vakcinisanja dovoljan u toj zemlji s 9,8 miliona stanovnika (EPA)

Mađarska vlada objavila je da će zahtijevati obavezno vakcinisanje zaposlenih u državnim ustanovama jer je broj zaraženih COVID-om 19 dosegnuo najviši nivo od proljeća.

“Kompanije sada mogu zahtijevati da se osoblje vakciniše”, rekao je na konferenciji za medije Gergely Gulas, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Prekršitelji će “biti poslani na neplaćeni dopust a nakon godinu dana moći će dobiti otkaz” i sama će “vlada kao poslodavac” dati primjer, dodao je, pozivajući mjesne vlasti da učine isto. Također, nošenje maske bit će “obavezno u javnom prevozu od 1. novembra”, prenosi Hina.

Mađarska je 21. maja ukinula većinu restrikcija ocijenivši da je nivo vakcinisanja dovoljan u toj zemlji s 9,8 miliona stanovnika.

U to je vrijeme Mađarska bila među zemljama EU s najvišom stopom vakcinisanja zahvaljujući primjeni ruske vakcine Sputnjika i kineskog Sinopharma, uz one koje je odobrio evropski regulator.

Ispod prosjeka EU

Međutim, kampanja je poslije doživjela zastoj i tek 60 posto stanovništva je potpuno vakcinisano, što je ispod prosjeka EU (66,4 posto), pokazuju podaci agencije France Pressea.

Više od milion ljudi već je primilo dopunsku dozu. Premda stanje nije tako dramatično kao u susjednoj Rumuniji, gdje su bolnice preopterećene, ono se naglo pogoršalo zadnjih dana: tako je u četvrtak prijavljeno 4.039 novozaraženih i 45 umrlih.

Mađarska je među zemljama najteže pogođenim pandemijom korona virusa s više od 30.000 umrlih od izbijanja pandemije, što je među najvišim brojevima u EU.

Izvor: Agencije