Johnson najavio vrlo tešku konferenciju o klimi

Na najveći summit o klimi nakon pariških pregovora 2015. planira doći 120 svjetskih čelnika, no kineski predsjednik Xi Jinping i ruski Vladimir Putin neće se pojaviti.

Boris Johnson: Ovo je jako, jako teško, no vjerujem da ćemo ipak uspjeti (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je da će predstojeća konferencija UN-a o klimi COP26 biti “vrlo teška” i da postoji opasnost da ne uspije unatoč obećanjima brojnih zemalja da će se angažirati na smanjenju emisija CO2.

“Naravno, tačno je da je COP26 istodobno nevjerovatno važan za naš planet, ali i vrlo težak i, mogao bih reći, da visi o koncu”, rekao je šef vlade pred britanskim zastupnicima, piše adp a prenosi Hina.

Nakon otvaranja COP26 31. oktobra u Glasgowu britanska će vlada tokom dvosedmičnih sastanaka morati uvjeriti oko 200 zemalja sudionica da naprave više na smanjenju emisije CO2, u nadi da će uspjeti obuzdati globalno zatopljenje ispod 1,5 Celzijeva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je vrlo ambiciozan prag postavljen 2015. Pariškim sporazumima.

Sve bi moglo poći po zlu

Uoči summita predstavnika zemalja G20 ovog vikenda u Rimu, Boris Johnson je rekao da je 17 od 20 zemalja članica predstavilo planove o smanjenju emisija ugljikova dioksida, no Kina i Indija, dva vrlo velika zagađivača, to nisu napravila.

Johnson podsjeća da su se zemlje, koje čine 80 posto svjetske ekonomije ove godine obavezale da će postati ugljično neutralne do 2050, u odnosu na 30 posto koliko ih se na to obavezalo ranije.

“Svaki dan razgovaram sa svjetskim čelnicima koji govore o novim angažmanima. No je li to dovoljno? Bojim se da je prerano reći”, priznao je britanski premijer.

Boris Johnson je već u ponedjeljak upozorio na rizik od mogućeg neuspjeha konferencije, kazavši da je “vrlo zabrinut jer bi sve moglo poći po zlu”.

“Ovo je jako, jako teško, no vjerujem da ćemo ipak uspjeti.”

Na najveći summit o klimi nakon pariških pregovora 2015. planira doći 120 svjetskih čelnika, no kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin neće se ondje pojaviti.

Izvor: Agencije