Izrael se oglušio na kritike SAD-a o gradnji na okupiranoj Zapadnoj obali

Palestinske vlasti odbacuju odluku Izraela da izgradi novih 3.000 doseljeničkih domova na okupiranoj Zapadnoj obali te pozivaju međunarodnu zajednicu da zauzme ‘odlučan stav’.

Palestinski radnici rade na izgradnji novih kuća u jevrejskom naselju Bruchin na Zapadnoj obali (Ariel Schalit/AP)

Palestinci su osudili izraelsko odobrenje oko 3.000 novih doseljeničkih domova na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski odbrambeni dužnosnik rekao je da je forum za planiranje izraelskog ureda za vezu s Palestincima dao preliminarno odobrenje za planove za izgradnju 1.344 stambene jedinice i konačno odobrenje za projekte izgradnje 1.800 domova, prenosi Reuters.

Izraelska nevladina organizacija Peace Now također je potvrdila odobrenja.

Odobrenja dolaze u isto vrijeme s najjačim kritikama administracije američkog predsjednika Joea Bidena do sada o takvim projektima.

‘I jedna stambena jedinica je previše’

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas pozvao je međunarodnu zajednicu da zauzme “odlučan stav” o izraelskoj odluci.

“Iako broj jedinica odobrenih na sastanku u srijedu možda nije tako velik kao u vrijeme američkog predsjednika Donalda Trumpa, za Palestince je jedna stambena jedinica više – jedna jedinica previše”, kazala je reporterka Al Jazeere Nida Ibrahim izvještavajući iz Nablusa.

Odluka je označila najnoviji poticaj za izraelski 50-godišnji poduhvat naseljavanja na okupiranim teritorijama na kojim Palestinci traže državu.

Uzastopne izraelske vlade proširile su naselja, čineći rješenje s dvije države, koje podržava međunarodna zajednica, državu Palestinu uz Izrael, sve više nemogućim.

Trzavice između Izraela i SAD-a

Abbas je rekao da ta odluka predstavlja “poruku prezira prema naporima američke administracije”.

Trumpova administracija tolerirala je rast naselja i napustila desetljećima dug stav SAD-a da su naselja nelegitimna.

Izrael je krenuo u agresivnu akciju naseljavanja tokom Trumpovih godina, unaprijedivši planove za više od 12.000 naseljeničkih domova samo u 2020. godini, prema Peace Nowu, što je najveći broj od kako je počeo prikupljati podatke 2012. godine.

Odluka od srijede vjerovatno će povećati tenzije s Evropom i SAD-om.

Samo dan ranije je američki državni sekretar Antony Blinken protestirao protiv plana, tokom telefonskog razgovora s izraelskim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, kazao je visoki američki dužnosnik, koji nije bio ovlašten javno govoriti.

Građevinski radovi u izraelskom naselju Givat Zeev u blizini palestinskog grada Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali (Ahmad Gharabli/AFP)

Također u utorak, američki State Department je saopćio da je “duboko zabrinut” zbog izraelskih planova za izgradnju novih naselja, uključujući mnoge duboko unutar Zapadne obale.

‘Svi znaju da ovo nije vlada promjena’

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima u Washingtonu: “Snažno se protivimo proširenju naselja, to je potpuno u suprotnosti s naporima da se smanje napetosti i osigura smirenost te šteti izgledima za rješenje s dvije države.”

Sabri Saidam, bivši palestinski dužnosnik, kritizirao je Bidenovu administraciju, rekavši da je “gotovo odsutna” dok Izrael ide naprijed u izgradnji naselja.

Odobrenje zagradnju stavlja na test i novu izraelsku vladajuću koaliciju ultranacionalista, centrista i umjerenih stranaka koje se protive naseljima nakon 12-godišnje vladavine bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

“Sada svi znaju da ovo nije vlada promjena. Ovo je vlada s istom politikom kao Netanyahu, da izgradi više naselja, da produbi okupaciju i da nas udalji od šansi za mir”, kazao je Hagit Ofran iz organizacije Peace Now.

Palestinci traže Zapadnu obalu, zajedno s Pojasom Gaze i okupiranim Istočnim Jerusalemom, oblastima koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine, za svoju buduću državu.

Palestincima su potrebne vojne dozvole

Palestinci smatraju da su naselja, u kojima živi oko 700.000 Izraelaca, glavna prepreka miru, a većina međunarodne zajednice ih smatra nelegalnim.

Izrael gleda na Zapadnu obalu, dom za više od 2,5 miliona Palestinaca, kao na biblijsku i historijsku domovinu jevrejskog naroda.

Odobrenja u srijedu dao je više plansko vijeće ministarstva odbrane, koje odobrava izgradnju na Zapadnoj obali.

Komitet je, također, trebao odobriti 1.300 stambenih jedinica za Palestince koji žive u područjima Zapadne obale koja su pod punom kontrolom Izraela, izvan enklava kojima upravljaju Palestinske vlasti.

Diskusija je pomjerena za sljedeću sedmicu.

Palestinci i grupe za ljudska prava kažu da 1.300 domova o kojima se raspravlja zadovoljava samo mali dio potrebe.

Palestincima su potrebne vojne dozvole za gradnju na 60 posto okupirane Zapadne obale koja je pod potpunom kontrolom Izraela.

Joe Biden obećao da će zauzeti ‘tvrđi’ stav

Grupe za ljudska prava kažu da se dozvole gotovo nikad ne daju, što mnoge stanovnike prisiljava da grade bez dozvole i rizikuju rušenje.

Izrael je u nedjelju objavio tendere za izgradnju 1.355 stambenih jedinica na Zapadnoj obali, što je prvi potez te vrste od kako je Biden preuzeo dužnost i obećao da će zauzeti “tvrđi stav” prema naseljima.

Odluka je u suprotnosti i s obećanjima nove izraelske koalicione vlade da će smanjiti tenzije s Palestincima.

Izvor: Al Jazeera i agencije